EEM Groepenkasten

In gesprek met Joop Fiege

joop fiege handbal hurry up zwartemeerIn de rubriek “in gesprek met” praten we deze keer met de in 1962 geboren Joop Fiege, trainer van JMS Hurry Up uit Zwartemeer, uitkomend in de landelijke eredivisie handbal.

Joop is geboren en getogen in Amsterdam. In zijn jonge jeugd zat hij op voetbal, totdat iemand hem vroeg eens een keertje mee te doen met een kerst-handbaltoernooi. Toen bleek dat hij het spelletje direct goed beheerste is hij maar op handbal gegaan. “Dat bleek achteraf geen verkeerde keuze”, aldus de ex-international. Hij is begonnen te handballen bij Niloc en op zijn 23e ging hij naar Aalsmeer. Toen is hij, samen met zijn ook handballende broer Robert, gevraagd om in Portugal, bij Benfica te komen handballen. Daar hoefde hij natuurlijk niet lang over na te denken. Na een jaar had hij het echter wel gezien. Joop en Robert waren de enige full profs bij Benfica, de rest was semi-prof. Zij moesten dus zelf de dag maar door zien te komen. Het jaartje Benfica was een hele uitdaging en beviel uitstekend, een prachtige tijd en super om mee te maken. Het alleen zijn overdag beviel echter niet zo, waardoor hij na een jaar teruggekeerde naar Aalsmeer. Daarna is hij bij E&O is gaan spelen.

Grootste successen

Met Joop als regisseur beleefde E&O zijn grootste successen ooit. Op zijn 29e heeft hij zijn sportwinkel Coach geopend. Hij heeft het handballen en de winkel tot zijn 31e kunnen combineren, maar toen ging het echt niet meer. Joop is toen gestopt met handballen op niveau en heeft toen een jaartje in het 3e gespeeld, maar ook dat was lastig.

Vanaf dat Joop zo’n 17 à 18 jaar was heeft hij al training gegeven. Het zit hem dus in het bloed. Op zijn 21e trainde hij al het 3e team van Aalsmeer. Later is hij onder andere trainer geweest bij E&O en het Nederlands Team. Een tijdje terug was hij als een ad-interim trainer van Hurry Up namelijk. In totaal is Joop zo’n 5 jaar uit het handbal geweest, inmiddels is hij weer begonnen aan zijn 2e periode als trainer van JMS Hurry Up.

Omdat Joop steeds meer met handbal bezig is – Hurry Up traint 7 keer per week – doet hij steeds minder in zijn winkel Coach, waardoor broer Robert steeds meer in de winkel is gaan doen.

joop fiege handbal hurry up zwartemeer

Doel

Het doel voor dit jaar is om met Hurry Up 1 bij de 1e 4 in de nacompetitie te eindigen. Een plek bij de beste 4 geeft namelijk recht op een plaats in de Beneliga. Daarnaast wil hij met Hurry Up 2 promoveren naar de 1e divisie, waardoor beide teams qua niveau dichter bij elkaar zitten. Als het tweede komend weekend wint dan is promotie een feit.

Om zijn doel met het eerste te halen zal er aanstaande zaterdag gewonnen moeten worden. De afgelopen wedstrijden hebben ze nogal wat puntjes laten liggen. Dat betekent dat de komende 8 wedstrijden allemaal finales zijn waar de broodnodige punten gepakt moeten worden. Dat is nog een hele uitdaging en daarvoor moet het ook een beetje meezitten. Op dit moment is Jort Neuteboom geblesseerd en een aantal spelers zitten door de week met werk. Zowel Joop als zijn team hebben er echter nog het volste vertrouwen in.

Alle wedstrijden van de tegenstanders kunnen op de computer worden bekeken. Daar maken ze dan ook wekelijks dankbaar gebruik van.

joop fiege handbal hurry up zwartemeer

Gedreven en altijd met sport bezig

Joop is een gedreven sportman, altijd met sport bezig, ook in zijn vrije tijd. Hij wil dan ook zo lang mogelijk trainer blijven, in ieder geval zolang hij er nog lol in heeft en alles op een rijtje heeft. Misschien ook ooit wel eens in het buitenland als de gelegenheid zich ooit voor doet, maar dat laat hij rustig op zich af komen.

Als coach en trainer is Joop rustig, maar als het nodig is kan hij wel uit zijn slof schieten. Bijvoorbeeld om de boel weer eventjes op scherp te zetten of als de scheids het in zijn ogen niet bij het juist eind heeft. Dat kan hij gelukkig vrij gemakkelijk weer van zich afzetten. “Maar als je het zelf niet in de hand hebt, als je zelf de keuze niet hebt (b.v. een onterechte niet gegeven strafworp), dan kun je het maar beter laten varen en er niet wakker van liggen.”, aldus Joop.

Als er slecht wordt gespeeld, of als hij zelf fouten maakt, dan kan hij zich daar nog lang druk over maken.

joop fiege handbal hurry up zwartemeer

Volgend jaar

Voor volgend jaar hoopt hij zijn team bij elkaar te kunnen houden. Daar over worden nu eerste de gesprekken met de spelers gevoerd. Hij gaat er wel vanuit dat het team (grotendeels) bij elkaar blijft.

joop fiege handbal hurry up zwartemeer

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top