EEM Groepenkasten

In gesprek met Marloes de Vries, Illustrator

Marloes de Vries illustratorIllustrator Marloes de Vries uit Klazienaveen heeft dit jaar de Drentse Talentprijs Cultuur 2015 gewonnen. Vorig jaar won ze al de Cultuurprijs van Emmen en onlangs is ze nog in het zonnetje gezet met een theatercheque. Marloes illustreert onder meer kinderboeken en werkt regelmatig voor verschillende tijdschriften. Redenen genoeg om eens in gesprek te gaan met Marloes.

De 30-jarige Marloes de Vries is getogen in Zwartemeer en heeft daar tot haar 14e jaar gewoond. Tot 2013 heeft ze in Klazienaveen gewoond. Toen ze samenwoonde en haar verkering uitging heeft ze tijdelijk in Den Haag gewoond. Daarna is ze verhuisd naar Rotterdam. “Ik woon in de groenste wijk van Rotterdam met enkele leuke parkjes naast de deur. Het voelt heel dorps aan. Ik ben geen stadsmens. Ik zou dan ook absoluut niet midden in de stad willen wonen”, aldus Marloes. In haar huidige omgeving kennen veel mensen Klazienaveen wel, met name van de beroemdheden die er vandaan komen, maar ook van het “verkeerde zebrapad” zoals dat een tijdje geleden in het nieuws was.

marloes de vries boek that 17th hat illustrator

“Boven het maaiveld”

Tegenwoordig woont ze in Rotterdam. Marloes heeft eerst de atheneum gedaan, waarna zij 4 jaar heeft gestudeerd aan de Kunstacademie, richting Visuele Communicatie. Daar deed zijn onder andere grafische ontwikkeling en webdesign. Vervolgens heeft ze 2 jaar gewerkt voor een reclamebureau. Daarna is ze freelance reclamewerk gaan doen. Onlangs heeft ze nog een illustratie gemaakt voor de column “Boven het maaiveld” van Gerwin Groote.

Marloes werkt nu freelance als illustrator voor verschillende tijdschriften en uitgevers. Gewoon, vanuit huis, op haar tekentafel in de hoek bij het balkon. “Dat is heel leuk en afwisselend werk en dat bevalt uitstekend.”, aldus Marloes. “Ik heb altijd al geweten dat ik wilde tekenen en eigenlijk ook altijd al geweten dat ik de kunstacademie wilde doen. In ieder geval al vanaf mijn 8e! Onlangs zei mijn moeder nog dat toen ik nog maar 3 jaar was al zei: Ik word schilder!“.

marloes de vries art award boekie boekie illustrator

Prijs op prijs

Haar carrière ging niet altijd over rozen. Op de kunstacademie werd haar glashard vertelt dat ze ‘niet goed genoeg kon tekenen’. Elke keer maar weer, waardoor ze op een gegeven moment verkrampt was als ze ging tekenen. Op een gegeven moment heeft ze zichzelf voor de keuze gesteld. “Ik heb toen meegedaan aan een tekenwedstrijd en mijn toekomst laten afhangen van de afloop daarvan. Als het slecht zou verlopen, zou ik stoppen met tekenen. Ik heb toen echter de 2e prijs gewonnen. Toen dacht ik: Zie je wel dat ik wel kan tekenen! Ik ben dus toen ook door gegaan met tekenen en niet onterecht zoals nu blijkt.”

Inmiddels heeft ze al 3 prijzen in de wacht gesleept: de Cultuurprijs van Emmen, de Adobe Creative Jam en de Drentse Talentprijs Cultuur. Haar vroegere leraren blijken het dus niet bij het juiste eind te hebben.

“Het leukste is,”, vertelt ze met een lach, “dat ik straks ook nog les ga geven aan dezelfde kunstacademie waar ze mij vroeger vertelden dat ik niet zo goed kon tekenen. Ik ga dat echter volledig op mijn eigen manier doen. Een goede opleiding is zo belangrijk, zo vormend, maar kennelijk beseft niet iedereen dat even goed.” Ook nu al geeft Marloes tekenlessen aan volwassenen.

Marloes de Vries illustrator

Workaholic

“Sommige mensen denken dat ik een lekker gemakkelijk leventje heb. Zo gemakkelijk is dat natuurlijk niet. Soms komt er eventjes niks uit, maar toch moet het om de deadline te halen van een opdrachtgever. Er komt veel meer bij kijken dan ‘alleen maar even poppetjes teken’, zoals sommige mensen denken. Op dit moment gaat het mij wel voor de wind, maar dat is niet altijd zo geweest en dat is ook niet altijd even gemakkelijk. Ik heb er heel veel voor moeten doen, heel hard voor moeten werken, ook nu nog. Maar toch is dit het allerleukste om te doen. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat ik ooit iets anders zou gaan doen.”, aldus Marloes. “Ik ben een echte workaholic en werk regelmatig door tot diep in de nacht.”

“Als ik dingen maak, dan ben ik heel gelukkig en dan voel ik mij nuttig. Ik wordt gelukkig van het gelukkig maken van andere mensen.”

Kop d’r veur!

Haar positieve instelling helpt haar door de moeilijke tijden. “De kop nooit laten hangen. De kop d’r veur!”, is haar motto. “Ook al is het soms moeilijk, als je maar doorgaat, dan komt het ooit wel weer goed”.

“Mijn werk bestaat veelal uit het maken van een soort tripjes, tekst met beeld. Ik werk ook heel veel in het Engels. Engels is zo’n beetje mijn tweede taal geworden. “ Marloes maakt bijvoorbeeld kinderboeken, een soort prentenboeken. “Het boek dat ik vorig jaar heb uitgegeven was in no time uitverkocht.” Daarnaast publiceert ze heel veel op Facebook. Het zijn als het ware allemaal kleine kunstwerken. Veel mensen zien daar haar werk en vandaar uit krijgt ze ook veel opdrachten. Eerst alleen veel vanuit America en toen ook vanuit Europa. Later kreeg ze steeds meer opdrachten uit Nederland en de laatste tijd ook uit Drenthe. Nu is Klazienaveen aan de beurt en is de cirkel weer rond.

Eigen website

Wil je meer weten over Marloes en meer van haar werk zien? Kijk dan eens op haar website: www.marloesdevries.com of op haar Facebookpagina.

marloes de vries illustrator geboortekaart

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top