EEM Groepenkasten

Inbraakpreventie, hoe doe je dat?

inbrakenHet afgelopen weekend was het opnieuw twee keer raak met een inbraak ergens in Klazienaveen. Daarom hier een aantal tips waar uzelf als bewoner, maar ook als buren van elkaar iets mee kunt. Op de website http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ kunt u nog meer informatie vinden.

Preventietips
In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste maatregelen. Dit noemen we preventie. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat over preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om een woning, maar ook een flatgebouw of wijk veiliger te maken.
Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat.

Start een whatsapp groep met je buren en zorg voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) en registreer je eigendommen. Na een eventuele inbraak is de kans dat de gestolen spullen weer terug gevonden kunnen worden. Probeer ook de babbeltrucs leren te herkennen en/of een woningoverval proberen te voorkomen, of bij een verdachte situatie bel 112. Over al deze onderwerpen vind u meer informatie op de al genoemde site.

Tip 1
Draai de deur op slot als je weggaat.
Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2
Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt.
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid maak afspraken met je buren.

Tip 3
Sluit alle ramen als je weggaat.
Als een insluiper via een open raam je woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als je maar heel even de deur uit bent.

Tip 4
Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5
Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg.
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.Back To Top