EEM Groepenkasten

Informatieborden op historische punten in Klazienaveen

Informatiebord Klazienaveen

Klazienaveen – Zoals de meesten van u ongetwijfeld al hebben gezien zijn aan het begin van dit jaar een aantal informatieborden geplaatst op historische punten in Klazienaveen.
Deze informatieborden is een initiatief van de Dorpsraad. Na ruim een half jaar hard werken zijn begin dit jaar 6 informatieborden geplaatst. Deze informatieborden brengen de geschiedenis van Klazienaveen wat meer voor het voetlicht.

Deze informatieborden vormen niet alleen een leuke informatiebron voor de inwoners van Klazienaveen, maar ook voor de vele bezoekers van ons mooie dorp.

Klazienaveen is met haar 130-jarig bestaan één van de jongste dorpen in Zuidoost Drenthe en heeft dus niet de rijke historie die sommige plaatsen van meer dan 500 jaar oud wel hebben. De nieuwe informatieborden zijn op 6 punten in Klazienaveen gezet die volgens de Dorpsraad wel degelijk historische waarde hebben gehad voor de vorming van Klazienaveen.

De Dorpsraad hoopt met deze borden een bijdrage te leveren om de historie van ons dorp op de kaart te zetten.

De borden

Hieronder een beknopte omschrijving van de 6 verschillende borden. De komende weken worden alle 6 informatieborden nog uitvoerig besproken.

Bord 1 – Klok

Het eerste informatiebord staat dicht bij de klok in het centrum. Hierop wordt hoofdzakelijk het ontstaan van Klazienaveen beschreven, alsmede de punten die daar invloed op hadden.

Bord 2 – Ovonde

Het tweede informatiebord staat naast de ovonde. Hierop wordt de geschiedenis van de Dordsebrug beschreven, vanaf de eerste brug t/m het monument op de ovonde.

Bord 3 – Kazerne

Het derde bord staat bij de kazerne aan het fietspad langs de Kazerneweg. Hierop wordt omschreven waarom de kazerne destijds in Klazienaveen kwam, alsmede wat de taak van de marechaussee was.

Bord 4 – Monument

Deze staat bij het monument dat ter nagedachtenis van de doden die gevallen zijn bij het bombardement van de Purit in 1945. Hierop wordt de geschiedenis van de Purit (later Norit en nu Cabot Norit) omschreven en ook het noodlottig bombardement in 1945.

Bord 5 – Trambrug

Bord 5 staat bij de oude trambrug aan de Molenwijk. Hierop staat informatie over de betekenins van de tram voor Klazienaveen in het begin van de 20e eeuw.

Bord 6 – Zustermonument

Het 6e en (voorlopig) laatste bord staat bij het zustermonument bij de RK Kerk. Hierop is informatie te vinden over waarom de zusters naar Klazienaveen zijn gekomen en welk belangrijk werk zij hebben gedaan.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top