EEM Groepenkasten

Internationale fietsroute langs crashlocaties WOII-vliegtuigen

lancaster mk II vliegtuig WOII Lost WingsRegio – Als het aan Studiegroep Lost Wings ligt komt er binnenkort een internationale fietsroute langs alle locaties waar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied tussen Zuidoost-Drenthe en Duitsland zijn neergestort.

(Bovenstaande afbeelding: (C) Lost Wings)

In april dit jaar werd in Nederland de eerste aanzet hiervoor gegeven met de plaatsing van de eerste van 19 informatieborden bij een crashlocatie aan de Kamerlingswijk in Zwartemeer. Op 22 maart 1944 stortte daar een Lancaster LL684 neer.

Lees ook: Veel belangstelling voor onthulling 1e informatiepaneel Lost Wings

Lees ook: Lost Wings, plekken om bij stil te staan

Onthulling informatiepaneel Lost Wings 29-04-2017

Andere crashlocatie aan Nederlandse zijde zijn bij Klazienaveen, Erica, Nieuw- Weerdinge, Weiteveen, Nieuw-Schoonebeek en Schoonebeek, Wilhelmsoord, Nieuw-Amsterdam en Emmer-Compascuum. Ook daar staan inmiddels informatieborden met over informatie over het ter plekke neergestorte vliegtuig en de bemanning.

Lost Wings is het project waarin Studiegroep Luchtoorlog Drenthe uit Schoonebeek en Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer de drijvende veer zijn.

Dichterbij

In oktober 2015 en april 2017 is er een tentoonstelling geweest. Die resulteerden in een enorme hoeveelheid aan informatie over de exacte plekken waar de toestellen zijn neergestort. De realisatie van de fietsroute komt een serieuze stap dichterbij met het in kaart brengen van deze plaatsen.

Luftkrieg ohne Grenze

Aan Duitse zijde is er ook een groep die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie over neergestorte vliegtuigen op hun grondgebied. Die groep, die werkt onder de naam Ikarus. Op uitnodiging van Ikarus houdt Studiegroep Lucht Oorlog Drenthe (SLO-Drenthe) een tentoonstelling, met als titel ‘Luftkrieg ohne Grenze’. Die expositie wordt gehouden in het Erdgasmuseum in Twist. De officiële opening daarvan is op zaterdag 2 december 2017 om 15.00 uur.

Meer weten op SLO-Denthe? Kijk dan op de website www.slo-drenthe.nl of kijk op de Facebookpagina slodrenthe.

Onthulling informatiepaneel Lost Wings 29-04-2017

(Bron: emmen.nu / Foto’s: Lammert Schoonewille)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top