EEM Groepenkasten

Interview Freddy Dijk – winnaar 1e editie Triathlon Klazienaveen

NK_Triathlon-2016Klazienaveen/Assen – Triathlon Klazienaveen heeft Freddy Dijk, de winnaar van de 1e Triathlon Klazienaveen in 2007 geïnterviewd. Hieronder het verslag van het interview.

Freddy Dijk – Woonachtig in Assen, 56 jaar, triathleet in ruste, winnaar 1e Triathlon Klazienaveen in 2007.

Wanneer ben je begonnen met het beoefenen van de triathlonsport en wie of wat heeft je daartoe aangezet?
Exact 30 jaar geleden, in 1987, zat ik in een recreatief basketbalteam van BV Assen. Twee leden deden incidenteel een kwart triathlonnetje en hebben mij overgehaald om ook eens mee te doen. Als bezitter van zwemdiploma D kon ik zwemmen, had net een racefiets van 250 gulden gekocht en was begonnen met hardlopen. In mijn “jeugdige” enthousiasme had ik mij ingeschreven voor de kwart van Eelde. Ik volbracht de kwart net binnen de 2.50u.! Daarna ben ik een beetje blijven fietsen en lopen. De triathlon bleef kriebelen en mijn vrouw Dineke heeft mij vervolgens gestimuleerd om de draad weer op te pakken.

In 2007 heb je aan de eerste editie van de triathlon van Klazienaveen meegedaan. Wat zijn jouw herinneringen aan deze triathlon?
Ik was blij, Drenthe had weer een triathlon! De eerste editie was erg gemoedelijk en ook goed georganiseerd. Langs het parcours stonden veel toeschouwers. Ook het zwemmen in het kanaal was bijzonder. Onder het startdoek zakte je met je voeten in het veen weg en je kwam helemaal zwart uit het water, dat had wel wat!

Inmiddels heb je aan verschillende edities meegedaan. Is er een speciale reden waarom je meerdere jaren voor Klazienaveen hebt gekozen?
Ik ben van mening dat je als Drentse triathleet aan triathlons in Drenthe mee moet doen. Daarnaast vond ik de sfeer altijd opperbest, was het goed georganiseerd en met start en finish in het centrum altijd een warm onthaal bij het volbrengen van de laatste meters.

Een schot voor open doel: Aan welke editie van triathlon Klazienaveen heb jij de beste herinneringen?
De eerste editie natuurlijk! Direct na het zwemmen lag ik op kop en ik heb deze positie niet meer uit handen gegeven! Apart dat je “achter” de motor, als leider van de wedstrijd fietst. Tijdens het lopen was ik er nog niet zo zeker van. Ik had al erg veel gegeven tijdens het fietsen, maar gelukkig hield ik stand.

Je hebt in de loop der jaren veel veranderingen meegemaakt in de triathlon Klazienaveen. Zou je kunnen aangeven wat Klazienaveen zo bijzonder maakt en kun je aangeven waar er nog verbetering mogelijk is?
Spijtig genoeg is het al flink wat jaren geleden dat ik voor het laatst een triathlon in Klazienaveen heb volbracht, ik kan daar dus niet veel zinnigs over zeggen. Het was wel erg knap dat Klazienaveen al na enkele jaren ervaring een halve wist te organiseren en zelfs een NK!

Hoeveel uur per week trainde jij voor de triathlon?
In mijn goede jaren trainde ik 8 a 10 uur per week, met in het voorjaar enkele weken met een piek van 12 a 14 uur en in de wintermaanden 4 a 6 uur.

Momenteel ben je gestopt met triathlon, wat is hiervoor de reden?
Ik heb bijna altijd met achillespeesklachten gelopen, vele verschillende soorten hardloopschoenen geprobeerd, vele zooltjes versleten en vele bezoekjes gebracht bij de Fysio. Nadat mijn vrouw voor de 2de keer ernstig ziek werd en hiervan herstelde besloot ik een half jaar te stoppen met lopen (zo konden mij achillespezen ook eindelijk eens langdurig rust krijgen) en zwemmen. Dit half jaar duurt zo langzamerhand al 5 jaar! Meer thuis zijn bevalt mij prima. De triathlonsport heb ik vaarwel gezegd! Ik concentreer mij nu op het fietsen. Af en toe probeer ik, tegen beter weten in, weer te starten met hardlopen, en steeds zegt mijn lichaam “stop daar nu eens mee!” Maar ik geef het nog niet op!

Doe je helemaal niets meer aan de triathlonsport?
Ik verricht nog een beetje hand en spandiensten bij de Triathloon. Mijn vrouw zit in het bestuur van de Stichting Triathloon. De Triathloon wordt dit jaar alweer voor de 20ste keer georganiseerd. Het is een vreemde eend in de bijt op de triathlonkalender; het bestaat uit 5 km hardlopen, bijna 25 km op de ATB gevolgd door 2 km kanoën.

Wat was jouw grootste prestatie?
Ik heb vele mooie herinneringen aan goede prestaties. Ik ben trots op de halve van Kruiningen van 2001 die ik in 4.08 volbracht en als 18de overall finishte. Ook was ik trots om 1x een olympische triathlon binnen de 2 uur te volbrengen: in 2008 in Didam finishte ik in 1,57 u! Zelfs de wissel ging goed. In 2011 kreeg ik de gouden medaille omgehangen na de NK -sprinttriathlon Hoogkerk bij de categorie Masters 50+. Ik moest niet alleen de overige Masters 50+ achter mij houden maar ook de strijd tegen de “elementen” zien te winnen; het was juni, waaide stormachtig met af en toe slagregens en de thermometer raakte de 10 graden net niet!

Hoe en waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Dan wordt ik 66, hoop dat ik dan mag genieten van mijn pensioen en hoop nog vele mooie bergwandelingen met mijn vrouw te kunnen maken. Maar wie weet kriebelt de triathlonsport weer een beetje. Mooi laten kriebelen zal mijn gezin en directe omgeving zeggen. Ik denk dat zij gelijk hebben!

Kijk voor meer informatie op www.triathlonklazienaveen.nl of bekijk hier het hele interview.Back To Top