EEM Groepenkasten

Interview Renate Post – deelneemster Triathlon Klazienaveen

renate post triathlon klazienaveenKlazienaveen – Triathlon Klazienaveen heeft onlangs Renate Post uit Klazienaveen geïnterviewd. Renate heeft aan alle edities van Triathlon Klazienaveen deelgenomen.

Renate Post, 35 jaar, wonend in Klazienaveen en deelneemster aan alle edities Triathlon Klazienaveen. Uitkomend in de 1e divisie dames voor Triathlon Team de Boks uit Klazienaveen, maar vooral op de langere afstanden actief.

Wanneer ben je begonnen met het beoefenen van de triathlonsport en wie/wat heeft je daartoe gebracht?
Ik heb in 2007 met een team van mijn werk (Fuhler) deelgenomen aan de eerste editie van de Triathlon in Klazienaveen. Dit kwam met name door mijn werkgever Bert Fuhler, één van de organisatoren, die mij en mijn collega’s enthousiast hadden gemaakt om als team mee te doen. Ik nam het looponderdeel voor mijn rekening.

Wat is je vooral bijgebleven aan deze eerste editie van de triathlon in 2007?
Wat mij vooral is bijgebleven van deze eerste triathlon is de gemoedelijke sfeer, het was toen nog een kleine triathlon. Allemaal mensen langs de kant, veel mensen die je kent kwamen kijken.

Welke afstanden heb je in de andere edities gedaan?
Het jaar erop heb ik voor het eerst individueel meegedaan, waarbij ik 6 weken tevoren ben begonnen met het trainen voor het zwemmen in het zwembad, want tegen het zwemmen in het kanaal zag ik toch behoorlijk op. Daarna deed ik nog twee keer mee als trio, waarna ik definitief de overstap maakte naar de individuele triathlon. Eerst deed ik drie jaren mee aan de Olympische afstand, waarna ik de overstap maakte naar de Halve triathlon.

Is er een speciale reden waarom je ieder jaar kiest voor de triathlon van Klazienaveen?
Ik kies er voor om ieder jaar in Klazienaveen mee toen doen, omdat het natuurlijk ten eerste een triathlon in mijn eigen woonplaats is, maar ten tweede ook door de geweldige sfeer die wordt versterkt door al het publiek overal en de sfeer bij de doorkomsten in het centrum. Tevens maakt het zwemmen in het kanaal, met ook hier het vele publiek aan de kant en de “bruine gezichten” de triathlon erg bijzonder. Eigenlijk is het ook gewoon verplicht dat wanneer je in Klazienaveen woont je meedoet aan de triathlon hier.
Daarnaast is de organisatie gewoon heel erg goed, het parcours wordt goed aangegeven en afgezet, de verzorging onderweg is prima en op 1 jaar na, wordt door de organisatie altijd goed weer besteld. En dat zeg ik niet alleen omdat ik de organisatoren persoonlijk ken. Per jaar doe ik vrij veel wedstrijden, en het is vaak niet zo goed georganiseerd als dat het hier in Klazienaveen het geval is. Andere organisaties mogen hier een voorbeeld aan nemen.

Aan welke editie van de triathlon Klazienaveen heb je de beste herinneringen?
Deze vraag is niet moeilijk te beantwoorden. Natuurlijk is dit 2014, toen ik eerste werd op de halve triathlon, totaal onverwacht. Toen ik voorop liep zei de voorfietser tegen me: “de tweede dame komt eraan”, dus ging ik nog een beetje harder. Uiteindelijk kwam de tweede dame pas een kwartier later.

Je hebt in de loop der jaren veel veranderingen meegemaakt in de triathlon Klazienaveen. Zou je kunnen aangeven wat de triathlon zo bijzonder maakt en kun je aangeven waar er nog verbetering mogelijk is?
Zoals ik al heb aangegeven hierboven vind ik de triathlon heel bijzonder door het vele publiek langs het parcours en de sfeer in het centrum. Tevens is het zwemmen in het kanaal en het publiek dat ook langs de kant van het kanaal staat ook altijd een extraatje. De bus die je naar de start brengt is heel fijn en bijzonder en is nergens anders (voor zover mij bekend) in Nederland. Een verbetering zou het fietsparcours kunnen zijn, maar hier ben je natuurlijk aan bepaalde regels gebonden. Daarnaast zou ik het persoonlijk fijner vinden als de start van de halve triathlon wat vervroegd zou worden. Ik denk dat dit organisatorisch wat lastiger is, omdat ’s morgens ook de jeugd- en kindertriathlon plaatsvindt.

Je hebt je ook weer ingeschreven voor de 11e editie van dit jaar. Je doet mee aan de halve triathlon, is dit je favoriete afstand?
Nee, dit is niet mijn favoriete afstand, nog niet tenminste! Ik ben in voorbereiding op de halve triathlon in September in La Roche in de Ardennen. Ik vind de Olympische afstand het leukst, hier kun je echt goed knallen. Op de halve afstand moet je toch meer je krachten verdelen. Maar ik ben een diesel die wat laat op gang komt, dus eigenlijk vind ik 40 km fietsen al te kort en ik hou wel van een uitdaging, dus daarom de halve triathlon.

Heb je wel eens een hele triathlon gedaan?
Nee, nog nooit gedaan en de ambitie is er op het moment ook niet. Ik wil eerst fatsoenlijk een halve triathlon kunnen doen. De afgelopen anderhalf jaar ben ik veel geblesseerd geweest en momenteel gaat het weer beter. Morgen heb ik weer mijn eerste hardloopwedstrijd sinds lange tijd. Het gaat nu voor het eerst weer wat beter, na anderhalf jaar. Eerst is het doel om een halve marathon binnen 1:45 te kunnen lopen in een triathlonwedstrijd.

Hoeveel uur train jij voor de triathlon?
In de winter train ik ongeveer 10 uur in de week. In de zomer tussen de 10 en 15 uur. Mijn favoriete training is fietsen, maar interval met lopen vind ik ook leuk. Sinds kort heb ik ook ontdekt dat hardlopen in het bos heel erg leuk is.

Wat was jouw grootste prestatie?
Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat het mijn eerste plek op de halve was in 2014 in Klazienaveen, maar als ik er verder over nadenk kom ik toch op mijn halve triathlon Challenge Mallorca in 2014. Het was een EK. Ik ben er toen samen met, nu trainer, Johan Neevel en trainingsmaatje Robert Jagt in de age-group gestart en wat hebben we het zwaar gehad. Maar dit was wel een geweldige ervaring. Op de dag zelf was het 30-35 graden en alleen het zwemmen in zee was vlak, op de golven na dan. Het fietsen was 90 km lang klimmen en dalen, daarna 21 km lopen op klinkers op het heetst van de dag om 16u ’s middags, en ook hier was er geen meter vlak. Trappetje op, trappetje af, en dat met 35 graden. Na afloop heb ik bijna een week lang spierpijn gehad, maar het gaf toen zo’n kick om over de finish te komen. Dat smaakte naar meer.

Heb je ook mindere ervaringen voor wat betreft de triathlon?
Ik zou in mei 2013 gaan deelnemen aan de Ironman 70.3 in Mallorca. Een week voor de wedstrijddag maakte ik tijdens de parcoursverkenning daar een lelijke val, waardoor ik op de wedstrijddag met de arm in een mitella en een geschaafd gezicht aan de kant toe stond te kijken hoe mijn collega-triathleten hun wedstrijd reden. Dat was ontzettend zuur. Helemaal omdat mijn hele familie was overgekomen om mij te steunen bij mijn eerste wedstrijd.
Gelukkig was ik redelijk snel hersteld en heb in de 2e helft van het seizoen 2013 nog wel leuke wedstrijdjes kunnen doen. Toch is deze val waarschijnlijk een van de oorzaken geweest die me het laatste 1,5 jaar steeds de rottige heupblessure heeft bezorgd. En met deze blessure heb ik gewoon niet kunnen doen wat ik graag had gewild. Veel looptrainingen moeten overslaan en moeten wandelen (vreselijk!) in de langere wedstrijden omdat ik gewoon niet de loopconditie had die er voor nodig was (maar dan geef ik ook niet op, ik moet dan wel gewoon de finish halen ) .

Heb jij nog doelen die je wilt bereiken als triathleet?
Ik wil mijn lopen verbeteren en vooral blessurevrij blijven. Verder wil ik heel graag sneller zwemmen, zodat ik met name in de 1e divisie wedstrijden in de kopgroep mee kan fietsen.

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?
Dan zie ik mezelf, 45 jaar, nog steeds triathlons doen, deelnemen aan de masters, hopelijk blessurevrij. Nog evenveel plezier en voldoening halen uit de triathlon en de wedstrijden die dit met zich mee brengt.

Kijk voor meer informatie op www.triathlonklazienaveen.nl of bekijk hier het hele interview.

(Foto: Wim de Lange/Triathlon Klazienaveen)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top