EEM Groepenkasten

Intimiderende travellers teisteren Zuidoost-Drenthe

asfalt asfalteren wegwerkzaamheden - pixabayZuidoost-Drenthe – Bij de politie in Zuidoost-Drenthe regent het de afgelopen weken klachten over mannen die ongevraagd je oprit voorzien van een asfaltlaag en dan daarvoor geld willen zien. Of ze zetten je onder druk om een asfaltlaag aan te laten leggen.

De afgelopen weken zijn zo’n 20 klachten binnengekomen over mensen die zich bedienen van dit soort praktijken. Volgens de Emmer politie gaat het hierbij om zogeheten travellers. Mensen uit Groot-Brittannië en Ierland die in het voorjaar naar het vast land komen om geld te verdienen. Ze overnachten met hun gezinnen in caravans en duiken steeds weer op andere plekken op.

Intimidatie

Deze travellers gaan in wisselende groepen langs de deuren van particulieren, meestal woningen en boerderijen. Ze bellen aan en doen in het Engels of gebrekkig Duits een aanbod om je oprit te asfalteren. Zodra de betrokkene laat weten hier geen prijs op te stellen, dan proberen ze met intimidatie de opdracht binnen te slepen. Ze gaan niet zomaar weg en beginnen te drammen. In sommige gevallen beginnen ze zelfs te dreigen.

In Wachtum ging het zelfs nog verder. Een man ontdekte plotseling dat zijn oprit was voorzien van een nieuwe asfaltlaag en kreeg daarvoor een rekening van € 3.000 gepresenteerd. Dat wou de man uiteraard niet betalen. Daarop werd hij geïntimideerd, waarna hij alsnog € 500 op tafel legde. In Holsloot legden de travellers nadat een overeenkomst was bereikt een asfaltlaag aan, maar de kwaliteit viel tegen. De opdrachtgever de mannen hierop aansprak, werden ze vijandig. De travellers vertrokken uiteinden, omdat ze bang waren voor de loslopende honden van de man.

“Voel je je bedreigd? Bel 112!”

Het intimiderende gedrag van de travellers leverde ze in veruit de meeste bij de politie bekende gevallen geen opdracht op. Naast Wachtum en Holsloot kreeg de politie ook al aangiftes uit Klazienaveen, Emmen, Nieuw-Amsterdam, Coevorden, Oosterhesselen, Stieltjeskanaal, Drouwen en Exloërveen binnen. De politie adviseert dringend om niet met deze asfaltverkopers in zee te gaan. “Let goed op en ga niet met deze mensen in zee. Voel je je echt bedreigd, bel dan ook gewoon 112.”, aldus een woordvoerder van de politie.

Voor de politie is het echter lastig om dit soort lieden aan te pakken. Ze duiken steeds in wisselende samenstellingen op en verkoop aan de deur is op zich niet verboden. Wel strafbaar is het uiten van bedreigingen en het weigeren om van een erf af te gaan. Er zijn geen aangiftes binnengekomen over fysiek geweld.

(Bron: dvhn.nl / Afbeelding: Pixabay)Back To Top