EEM Groepenkasten

Wat is Black Friday?

black friday super sale aanbieding korting uitverkoopRegio – Morgen is het weer Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving. Op Black Friday jagen traditie getrouw alle Amerikanen op de meest scherpe aanbiedingen.

Zoals het met de meeste Amerikaanse tradities gaat waaien ze ook vaak over naar Europa. Ook in Nederland is Black Friday inmiddels een begrip en heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Ook steeds meer winkels spelen in op deze knotsgekke koopjesdag.

Wat is Black Friday?

Black Friday kennen de meeste mensen inmiddels wel, maar wat is het nou precies? Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving, de dag waarop de Amerikanen traditiegetrouw hun inkopen gaan doen voor de Kerst. Hiervoor krijgen de meeste Amerikanen zelfs een extra vrije dag. Op deze dag bieden winkeliers namelijk hun producten aan met flinke kortingen. De meeste artikelen worden tegen enorme kortingen aangeboden. Voor consumenten natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om interessante deals en aanbiedingen te scoren.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Hoe Black Friday precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Daarover zijn verschillende theorieën. De week voor Thanksgiving worden in Amerika en Canada van origine diverse parades gehouden. Al sinds de 19e eeuw gingen grote warenhuizen hierop inspelen door actief te gaan sponsoren en grote reclamecampagnes te lanceren. Deze mooie deals waren dan alleen tijdens deze vakantieperiode geldig. De 1e dag na deze week was en is de dag na Thanksgiving die tegenwoordig Black Friday wordt genoemd. In 24 van de 50 Amerikaanse staten is deze zwarte vrijdag zelfs een officiële vrije dag.

Een andere theorie over het ontstaan van Black Friday is dat winkeliers, waarschijnlijk voor het eerst in dat jaar, ‘zwarte cijfers’ gingen schrijven. Verliezen werden van oudsher altijd in het rood geschreven, winsten in zwarte cijfers. De hoge omzet tijdens Black Friday betekent voor de meeste winkeliers flinke winsten, dus zwarte cijfers. Ook voor de winkeliers dus een feestelijke dag!

Black Friday taferelen

In Amerika is het tijdens Black Friday zo’n gekte, dat vele Amerikanen al een week van te voren hun auto in de buurt van de winkel parkeren waar ze hun ‘slag willen slaan’. Consumenten kunnen op die manier al hun nieuwe aanwinsten gemakkelijk naar hun auto brengen. Op de vrijdag zelf hoeven ze namelijk niet meer te rekenen op een plekje in de buurt van de winkels.

Alleen op Black Friday kun je aanspraak maken op de hoge kortingen. Als de producten zijn uitverkocht, heb je dus pech. Consumenten hebben dus geen tijd langer na te denken over hun aankopen. Het is direct kopen of achter het net vissen. In Amerika is het dan ook geen uitzondering dat koopjesjagers hiervoor met elkaar op de vuist gaan.

Black Friday in Nederland

Vanaf 2015 is Black Friday op grote schaal in Nederland geïntroduceerd. Grote retailers hebben de ene na de andere grote campagne, waardoor ook in Nederland de bekendheid snel steeg. In Nederland is er nog geen sprake van dat er lange rijen voor de deuren staan. Toch haken steeds meer winkeliers hierop in en wordt het ook bij de consument steeds populairder. In Nederland zijn de online aanbiedingen meestal geldig van Black Friday tot en met Cyber Monday, zodat je 4 dagen lang kunt gebruikmaken van de hoge kortingen.

(Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top