EEM Groepenkasten

Jacob Vos: “Drentse judoka’s naar nationale top”

judo ippon judovereniging vosKlazienaveen/Emmen – Eindelijk is het dan zover! Vanaf 14 september gaat het RTC (Regionaal Trainings Centrum) voor Judoka’s in Emmen eindelijk officieel van start.

Jacob Vos: “Dit is een geweldige impuls voor alle Drentse judoka’s.” Volgens de 72-jarige Jacob Vos, judoka in hart en nieren en eigenaar van Judovereniging Vos, kunnen alle judotalenten op deze manier de kans krijgen om door te groeien naar de landelijke top.

Aansluiting

Op aandringen van het NOC*NSF heeft de Judobond Nederland in 2015 besloten om topsport centraal te trainen in Papendal. Alle judoka’s en judotrainers moesten dus naar Papendal om te trainen. Vos is als bondsraadslid van de Nederlandse Judobond zelf mede verantwoordelijk voor die beslissing. Volgens Vos gaf dat best wat commotie, maar als judobond heb je niet veel keuze als de geldkraan van NOC*NSF anders dicht gaat. Voor Vos betekende het ook een periode van veel heen en weer reizen tussen Klazienaveen en Papendal. Hierdoor had hij echter wel tijd om goed na te denken over hoe het niveau van judo als wedstrijdsport in Drenthe naar een hoger niveau kon worden getild. Om de aansluiting met de rest van Nederland niet te verliezen was dat ook echt nodig. In die periode is er overleg geweest met het NOC*NSF en de Judobond en is er besloten om een aantal Regionale Training Centra in Nederland te openen.

Gekoppeld aan een LOOT-school

Van een aantal verenigingen kreeg Vos de vraag om de haalbaarheid van een RTC in Drenthe te onderzoeken. Tot dusver moesten judoka’s naar Papendal of naar Heerenveen, waar het dichtsbijzijnde RTC zat. Nog altijd een flinke afstand. Een oplossing hiervoor zou een RTC in onze regio zijn. Hierbij kwam Emmen als enige locatie in Drenthe in beeld, omdat het NOC*NSF als belangrijke eis stelt dat een RTC aan een LOOT-school gekoppeld moet zijn. In Drenthe is het Carmelcollege in Emmen de enige LOOT-school, dus die keuze was snel gemaakt, voor zover er al sprake was van een keuze.

Na overleg met het Carmelcollege en Topsport Noord zijn de plannen voorgelegd aan de Judobond Nederland. De bond gaf daarop groen licht. “Daar ben ik ontzettend blij mee.”, aldus Vos.

Hoog niveau

Op 14 september aanstaande gaat het nieuwe judocentrum van start met een groep talenten tot de leeftijd van 15 jaar. Volgens Vos zal er over een jaar of 2 ook een groep tot 18 jaar kunnen trainen. Daarna zal de hoogste leeftijdsgroep tot 21 jaar ook wel vanzelf komen. Jonge judoka’s kunnen op deze manier gewoon bij hun eigen vereniging blijven trainen en daarnaast 3 keer per week een extra training van 1,5 uur krijgen. Hierbij wordt er op hoog niveau nauw samengewerkt met krachttrainers, voedingsdeskundigen en het Carmelcollege. Ook de judoleraren van de eigen vereniging van de judoka’s worden nauw bij het programma betrokken. De kans op succes is volgens Vos op deze manier het grootst.

Behaalde prestaties

Niet elke judoka kan zomaar bij het RTC trainen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar behaalde prestaties, maar natuurlijk ook naar talent, dat duidelijk zichtbaar moet zijn. Bovendien kunnen trainers van verenigingen ook jonge talenten doorverwijzen.

Flinke impuls

Met de opening van het RTC zal het niveau van judo als wedstrijdsport een flinke impuls krijgen. Alle faciliteiten om de Drentse judotalenten naar de nationale top te brengen zijn aanwezig. “Er zijn nog nooit zoveel Nederlandse judoka’s naar de Olympische Spelen geweest als nu in Rio. Ik hoop dat we ooit op dat podium in de toekomst één van onze talenten zien strijden voor eremetaal.”, besluit Vos.

(Bron: zuidoosthoeker.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top