EEM Groepenkasten

Jan Oosting en Marga Kool openen expositie “Onder het zwarte doek”

onder het zwarte doek, museum collectie brandsNieuw Dordrecht – In Museum Collectie Brands werd zondagmorgen de nieuwe expositie “Onder het zwarte doek” over glasplaten en foto’s van Jan Oosting geopend.  Dit werd gedaan door zijn kleinzoon en schrijfster en oud-gedeputeerde/oud-watergraaf Marga Kool.

Erfgoed

In haar openingswoord prees Marga Kool het museum met het behoud van kostbaar erfgoed, waarvan in de afgelopen decennia al zoveel is verdwenen. Het erfgoed gaat haar aan het hart. De afgelopen jaren, zo zei Kool, zijn al te veel kleine musea verdwenen, omdat ze het, ondanks de fanatieke inzet van vrijwilligers, financieel niet konden bolwerken. De oud-gedeputeerde riep het gemeentebestuur van Emmen op, om zo nodig alles in het werk te stellen om de bestaanszekerheid van het museum te garanderen.

De tentoonstelling “Onder het zwarte doek” laat een selectie zien uit de collectie van ruim 250 glazen negatieven van 13×18 cm en de daarvan afgedrukte foto’s, die de vader van de oprichter van de Emmer dierentuin Wim Oosting, maakte in het begin van de twintigste eeuw, zo rond het jaar 1900. Zijn kleinzoon Jan Oosting, wist de genodigden te boeien met amusante verhalen over zijn grootvader, die zijn tijd liever besteedde aan het maken van fraaie foto’s, dan aan zijn notariaat.

Jan Oosting en Marga Kool

Jan Oosting geeft Marga Kool toelichting op de foto’s van zijn grootvader

De expositie “Onder het zwarte doek”, de glasplaatfoto’s van Oosting, loopt tot 2 oktober dit jaar.

Wanneer: vanaf  3 april t/m 2 oktober
Waar: Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, 7885 AT,  Nieuw Dordrecht
Email: info@collectie-brands.nl
Website: http://www.collectie-brands.nl/
Telefoon: 0591 – 39 34 00Back To Top