EEM Groepenkasten

Kans op hagel, natte sneeuw en onweer

koud kou sneeuw muts sjaal winter - pixabay

Vandaag is het onstuimig met winterse buien. Lokaal kan het tijdelijk glad worden. Tussendoor schijnt vanmiddag de zon en het wordt circa 5 graden. Vanavond en vannacht kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Komende dagen wordt het kouder met overdag 1-4 graden en in de nachten lichte tot matige vorst. Het is dan overwegend droog met regelmatig zon. Dat meldt Weeronline.nl.

Vanochtend trekken vanuit het westen buien over het land met kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Vooral over de zuidelijke helft trekt mogelijk een meer aaneengesloten neerslaggebied. Tijdens langdurige winterse neerslag daalt de temperatuur naar 1 graad en kan het lokaal eventjes wit en glad worden.

De wind draait in de loop van de ochtend van zuidwest naar noordwest, is nadrukkelijk aanwezig en erg vlagerig. Landinwaarts is de wind meestal matig of vrij krachtig. Aan zee is de noordwester krachtig tot hard (6-7 Bft.). De combinatie van wind, buien en vrij lage temperaturen maakt het guur.

Ook vanmiddag komen winterse buien voor met kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Tijdens een felle bui kan het plaatselijk even glad worden. Tussen de buien door zijn er zonnige momenten en kan de temperatuur oplopen tot een graad of 5. In een winterse bui daalt het kwik soms naar 1 graad.

Vanavond trekken nog enkele winterse buien over het land, maar in de loop van de avond neemt de buiigheid af. Bij de laatste winterse buien is grote kans op gladheid en daarnaast kan het vanavond en vannacht regionaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Op veel plaatsen gaat het vannacht licht vriezen. In het oosten daalt de temperatuur lokaal tot -4 graden. Door wind van zee blijft de temperatuur vlak bij de kust net boven het vriespunt. In het noordelijk kustgebied is ook vannacht nog kans op een enkel winters buitje.

Vrijdag

Morgen is in de ochtend in het noorden nog kans op een paar lichte winterse buien. Verder blijft het droog en is er een mix van wolkenvelden en zon. Na een koude start van de dag, met op veel plaatsen lichte vorst, wordt het 3 graden in het oosten en zuidoosten tot 6 in het westen. De wind is overwegend zwak en waait uit het zuidwesten. Aan zee kan de wind in de middag soms matig zijn. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag blijft het droog. In de avond is er veel bewolking, maar in de nacht zijn er wat meer opklaringen. Tijdens brede opklaringen daalt de temperatuur naar waarden tussen -2 en -5 graden. Onder bewolking ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Zaterdag

Zaterdag wordt een droge winterdag met een afwisseling van wolken en zon. Het wordt 2-3 graden en er waait een matige zuidoostenwind. Deze wind houdt de gevoelstemperatuur de hele dag onder het vriespunt. In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en wordt het behoorlijk koud. De minimumtemperatuur varieert van -2 op de Wadden tot regionaal -7 in het oosten.

Zondag

Zondag is er veel ruimte voor de zon. Het wordt 1 graad in Groningen tot 3 graden in het zuiden en er waait een zwakke tot matige (zuid)oostenwind. Ook in de nacht naar maandag komt het in het zuiden, midden en oosten van het land regionaal tot matige vorst.

Na het weekend

Ook maandag wordt een overwegend droge en vrij zonnige winterdag met maxima rond 2 graden.

Dinsdag en woensdag is er meer bewolking en kans op winterse neerslag. De maxima komen uit tussen 1 en 4 graden.

Daarna wordt de verwachting flink onzeker. De kans op zachter weer met regen neemt toe, maar er is ook kans op kouder en overwegend droog weer. In dat laatste scenario behoren ook ijsdagen (maxima onder het vriespunt) tot de mogelijkheden.

(Bron: weeronline.nl / Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top