EEM Groepenkasten

Kans op hooikoortsklachten door graspollen neemt sterk toe

paardebloem hooikoorts allergie stuifmeel natuur pixabayRegio – Door het warmere weer neemt de kans op hooikoortsklachten door graspollen deze week sterk toe. Het koude weer met regelmatig nachtvorst is voorbij, waardoor het gras massaal tot bloei zal komen. Dat veroorzaakt een ware pollenexplosie.

In de tweede helft van deze week is het overwegend droog en zal de hoeveel pollen in de lucht steeds verder toenemen.

De warmere periode is gisteren al ingeluid door temperaturen van 16 graden in het Waddengebied tot 20 graden in het zuiden. Doordat de bodem nog vochtig is door de buien van afgelopen week is het zeer groeizaam weer. Dat betekent een verhoogde kans op hooikoortsklachten.

Vandaag en dinsdag kan er, met uitzondering van het noordoosten, af en toe nog regen vallen, waardoor de lucht nog wordt gereinigd. Na woensdag is het overwegend droog en valt slechts een lokaal buitje. Die zal echter nauwelijks verlichting brengen, want de wind zal pollen uit de omgeving snel weer aanvoeren. Door de noordoosten wind zullen er vanaf dinsdag ook pollen vanuit Duitsland worden aangevoerd.

Bevrijdingsdag droog en regelmatig zon

Bevrijdingsdag zal waarschijnlijk droog worden, met regelmatig zon en temperaturen tot 15 à 16 graden. Heb je last van graspollenallergie, stem dan je medicatie af op de ongunstige condities, vooral als je nog naar buiten gaat.

Gras massaal tot bloei

De groei en bloei van het gras is de afgelopen weken vertraagd door het koude weer en de flinke nachtvorsten. Daarbij vielen er zeer regelmatig buien en werd door de stevige noordwestenwind schone lucht vanuit zee aangevoerd. Door al die buien zit er veel vocht in de grond. De nachtvorst is verleden tijd en overdag wordt het zo’n 15 graden. Het gras zal daardoor ineens massaal tot bloei komen.

Graspollen en bloeiende berken

De laatste bloeiende berken zorgen nog voor hooikoortsoverlast, maar die zullen snel uitgebloeid zijn. Daarbij zullen ook de graspollen, een zeer sterk allergeen, voor veel klachten zorgen. Kruiden als zuring en weegbree beginnen de komende tijd te bloeien en zorgen voor de verspreiding van het licht tot matig allergeen pollen.

Allergieradar

Kijk voor meer informatie op www.allergieradar.nl.

(Bron: emmen.nu / Afbeelding: Pixabay)

 

 Back To Top