EEM Groepenkasten

Kent u een kandidaat voor een Koninklijke onderscheiding in 2016?

onderscheidingen, lintjes,Emmen – Elk jaar reikt de burgemeester Koninklijke onderscheidingen uit. Dit doet hij in verband met de viering van de verjaardag van Z.M. de Koning. We noemen dit ook wel de lintjesregen.

Bijzondere prestatie

Deze onderscheiding gaat naar mensen die een bijzondere prestatie aan de samenleving hebben geleverd. Koningsdag 2016 lijkt nog ver weg, maar als u iemand wilt opgeven voor deze onderscheiding dan moet dat voor 1 juli 2015. Overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid. De verdiensten van de persoon moeten uitzonderlijk zijn en meer zijn dan wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden. Deze persoon moet dit voor langere tijd, tenminste 15 jaar, gedaan hebben en er moet sprake zijn van een bijzondere uitstraling naar de samenleving. Kent u iemand die voor langere tijd vrijwilligersactiviteiten voor de samenleving heeft gedaan? Dan kunt u hem of haar voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. U moet dan een zogeheten ‘decoratievoorstel’ indienen bij burgemeester Cees Bijl.

Lange weg

Zo’n decoratievoorstel heeft een lange weg te gaan voordat iemand  uiteindelijk een Koninklijke onderscheiding krijgt. Uiterlijk 1 juli 2015 moeten de voorstellen daarom bij burgemeester  Cees Bijl binnen zijn. U kunt dit opsturen via het speciaal daarvoor  bestemde formulier. De burgemeester schrijft hier dan zijn advies bij. Het voorstel gaat vervolgens met het advies van de burgemeester naar de Commissaris van de Koning en daarna naar het Kapittel in Den Haag. Het Kapittel brengt vervolgens advies uit aan de minister.

Eerst overleg

Wilt u eerst met ons overleggen voordat u een decoratievoorstel opstuurt? Voor overleg kunt u contact opnemen met mevrouw Nina Brongers van de Directiestaf. Zij is van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar via het algemene telefoonnummer 14 0591.Back To Top