EEM Groepenkasten

Kinderen mogen dit jaar deelnemen aan de Pinksterbroed in het Veenpark

Pinksterbroed Veenpark Barger-CompascuumVeenpark – Door de nieuwe opzet van dit aloude Drentse gebruik in het Veenpark in Barger-Compascuum mogen kinderen dit jaar ook deelnemen aan de Pinksterbroed.

Op Tweede Pinksterdag lopen er ‘s middags in het Veenpark in Barger-Compascuum meer kinderen dan ooit tevoren langs de deuren. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep. Het lijkt Sint Maarten in juni, maar het is een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een “bruidje” langs de deuren gaan. Voor het eerst kunnen ook de kinderen die als bezoeker in het park zijn, meelopen.

Zelf versiersels maken

Bij het pannenkoekhuis is een tafel ingericht waar de kinderen een eigen bloemenkrans of versiersel kunnen maken. Ze kunnen dan met de kinderen van de vereniging ‘t Aole Compas meelopen door het plaggenhuttendorp. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn vandaag thuis gebleven om de kinderen, die van deur tot deur gaan, te horen zingen. Voor alle zingende kinderen is er een traktatie. Meer informatie op www.veenpark.nl.

Pinksterbroed Veenpark Barger-Compascuum

Historie van de Pinksterbroed

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied, dat je hieronder kunt vinden en meezingen!

Oh Pinksterbroed, oranje zoet
We zitten zo diep in de veren
Wij kunnen het roupen niet heuren
Oh Mouder, Oh Mouder, wat kiek ie ja oet
Wat hebb’n wie een mooie Pinksterbroed

Abonnement voor maar € 3,50 extra

Voor de allerlaatste keer dit jaar kan iedereen uit de regio gebruik maken van een speciale abonnementsactie. De vroege vogels, die meteen met Pasen een abonnement kochten waren nog voordeliger uit, maar ook in het Pinksterweekend schaf je voor een klein bedrag extra een abonnement aan.

Een abonnement is namelijk maar € 3,50 meer dan de normale entreeprijs. Daarmee komt een seizoensabonnement op slechts € 19,00 en kinderen tot en met 4 jaar zijn helemaal gratis.

Had je ook in 2016 een abonnement, dan kun je die alsnog verlengen voor € 18,00.

Abonnementen kunnen in het Pinksterweekend worden besteld via de website van het Veenpark, www.veenpark.nl. (Als het via internet niet lukt kun je contact met ons opnemen 0591-324444.)

Uitgaan


Back To Top