EEM Groepenkasten

Klazienaveen – het begon allemaal in 1884 – deel 10

Klazienaveen vroeger Sportclub Drenthe

Klazienaveen – In 2014 is het 130 jaar geleden dat Klazienaveen is ontstaan. Van een veenkeet in 1884 tot het moderne woon/winkelcomplex Het Schip als onderdeel van een dynamisch dorp anno 2014. Klazienaveen heeft een relatief korte maar bewogen veenkoloniale geschiedenis achter de rug.

Veen, turf en ontginning, het heeft klazienaveen gevormd tot wat het nu is.

In een reeks verhalen van Jans Jagt kijkt hij terug op de geschiedenis van Klazienaveen. Dit keer de twaalfde aflevering en daarmee ook de slotaflevering.

Tjibbe Veenstra is een hartstochtelijk voetballiefhebber. Zelf brengt hij het niet verder dan het 3e elftal van Zwartemeer. Een pijnlijke knie dwingt hem er toe zelfs te stoppen. Zwartemeer blijft echter zijn cluppie. Het is zoiets als liefde voor het leven aan de geel-zwarten.

Al een paar keer had hij het gerucht gehoord dat Zwartemeer plannen had om in de profcompetitie te gaan spelen.

Recht op de man af vroeg hij dit ook aan trainer Toon Duijnhouwer. “Tjibbe, de profcompetitie heeft de toekomst, let op mijn woorden. Ik heb begrepen dat ze het in Emmen niet aandurven. In Klazienaveen moeten ze het gewoon doen” zei Toon op z’n plat Rotterdams.

Het is april 1955 en in de ledenvergadering geeft voorzitter Bronk een uiteenzetting van de plannen om een verzoek in te doen tot de profcompetitie van de KNVB toegelaten te worden. De leden zijn voor, er is echter één klein probleempje dat nog even opgelost moet worden. Er is een waarborg nodig van 50 duizend gulden, Zwartemeer heeft echter nog maar 23 duizend. Op voorstel van de voorzitter willen de leden wel borg staan voor het restant. Tjibbe krabt zich wel een keer achter het oor, hoe moet hij dit aan zijn vrouw uitleggen.

Maar het betaald voetbal kon in Klazienaveen beginnen.

Klazienaveen vroeger Voetbal 1960

Voetbal in 1960

Zwartemeer begint in de 1e Klasse C en tegenstanders zijn onder meer TOP (Oss), Volendam, Tubantia (Hengelo), Oosterparkers (Groningen)en DHC (Delft).

Vanaf de voorbereidingen staat Tjibbe aan de lijn om maar niets te missen van het voetbalavontuur. Na een moeizame voorbereiding is het dan 4 september 1955, de grote dag. ZFC uit Zaandam is de eerste tegenstander. Tjibbe is samen met zijn vrouw één van de ruim 4 duizend toeschouwers op het sportpark aan de Mr. Ovingstraat. Met een 1-3 nederlaag gaat de familie Veenstra met een kater naar huis.

Op zondagavond wordt echter al weer naar de volgende zondag gekeken. In Hengelo is Tubantia de tegenstander. Met het 2-2 gelijke spel kan hij best leven. Op zondag 18 september 1955 gaat Tjibbe echter helemaal uit zijn dak. Voor maar liefst 5 duizend toeschouwers wordt Oldenzaal met 3-1 verslagen. Tjibbe is zo trots als een pauw.

Het slechte voetbalveld blijft echter een groot probleem. De gemeente Emmen belooft veel maar daar komt niets van terecht. Zwartemeer dreigde een paar keer haar thuiswedstrijden dan maar in Veenoord te spelen. Met kleine verbeteringen is het bestuur echter eerst weer gedwongen rustig. Maar het gemor blijft.

Tjibbe had een goed gevoel toen bekend werd dat Tonnie Roosken van Ericase Boys Zwartemeer kwam versterken. “Het is een klein kereltje maar heeft een schot als een kanon. Daar gaan we nog veel plezier van beleven” voorspelde hij aan de zijlijn.

Klazienaveen vroeger voetbal Zwartemeer 1955

vv Zwartemeer 1955

Het is inmiddels voorjaar 1960.

Tjibbe is al maanden zich zelf niet meer. In de strijd om de KNVB beker schakelde Zwartemeer achtereenvolgens CEC (5-0), Velocitas (5-3) en in de 3e ronde GVAV (1-0) uit.

Hoewel Tjibbe op 28 mei jarig is houdt niemand hem tegen op deze dag zijn club te steunen in de 4e ronde tegen NEC in het Goffert Stadion in Nijmegen. Hij maakt het allemaal van dichtbij mee.

Na 90 minuten staat er 1-1 op het scorebord. Pas in de verlenging maakt Hans Kalter met een achterwaartse kopbal de winnende treffer.

Zwartemeer staat in de kwartfinale om de KNVB beker!

De tegenstander op 6 juni 1960 is eredivisionist VVV uit Venlo met internationals Jan Klaassens en Hans Sleven

Helaas moet Zwartemeer met een 5-1 nederlaag afscheid nemen van dit unieke beker avontuur. Job Drent maakt nog wel de enige Klazienaveense treffer.

Maar dit nemen ze Tjibbe nooit weer af!

Jans Jagt

Klazienaveen vroeger Dordsebrug 1955

Dordsebrug Klazienaveen 1955Back To Top