EEM Groepenkasten

Klazienaveen – het begon allemaal in 1884 – deel 11

Klazienaveen vroeger bouw centrum

Klazienaveen – In 2014 is het 130 jaar geleden dat Klazienaveen is ontstaan. Van een veenkeet in 1884 tot het moderne woon/winkelcomplex Het Schip als onderdeel van een dynamisch dorp anno 2014. Klazienaveen heeft een relatief korte maar bewogen veenkoloniale geschiedenis achter de rug.

Veen, turf en ontginning, het heeft klazienaveen gevormd tot wat het nu is.

In een reeks verhalen van Jans Jagt kijkt hij terug op de geschiedenis van Klazienaveen. Dit keer de twaalfde aflevering en daarmee ook de slotaflevering.

Naarmate de jaren voor Tjibbe Veenstra verstrijken lijkt de tijd ook veel sneller te gaan. De kinderen zijn inmiddels de deur uit en Tjibbe en zijn Annie hebben een bejaardenwoning betrokken. Het 100-jarig bestaan van Klazienaveen nadert en Tjibbe is benaderd om ook zijn aandeel hiervoor in de Molenbuurt te leveren. Het moet een onvergetelijk feest worden, daar is iedereen het wel over eens.

Klazienaveen vroeger dempen Van Echtenskanaall

Laatste keer door het Van Echtenskanaal varen

In het centrum van Klazienaveen wordt ook hard gewerkt. Alles staat op z’n kop. Op 27 maart 1979 om half twee varen de laatste plezierboten door het van Echtenskanaal en wordt de eerste karrevracht zand in het kanaal gegooid. Het kanaal heeft z’n functie verloren, er wordt geen turf meer via het water vervoerd. Klazienaveen wil vooruit. Een watertunnel moest het echter wel mogelijk houden dat er water wordt afgevoerd.

Klazienaveen vroeger eeuwfeest Kleine Beer

Eeuwfeest Klazienaveen

Omdat de reconstructie in 1984 werd afgerond werd ook maar besloten dat het 100-jarig bestaan in dat jaar gevierd moest worden. Waarschijnlijk ligt de werkelijke datum vijf jaar later. Maar wie maalde daarom, Klazienaveen was toe aan een feest. En het werd een feest. De optocht zal lang tot de verbeelding van velen spreken. Onvergetelijk dat dat in Klazienaveen mogelijk was. Tienduizenden toeschouwers staken hun bewondering niet onder stoelen of banken.

En dan die marathon op de zondagmiddag. Een marathon? De Sportcommissie had de taak een zeskamp en een marathon te organiseren. Mensen als Gerard Haverkort en Jan Wolters staken er heel wat energie en tijd in om dit spektakel mogelijk te maken. Tjibbe en Annie hadden de beste plek aan het Kruiwerk uitgezocht en moedigden de kilometervreters aan. Tjonge, tjonge ruim 42 kilometer, wat een eind. Bewondering was er dan ook alom.

En dan de feesten in de straten, vaak ontstonden ze spontaan. Prachtig dat eensgezinde Klazienaveen. Mensen waren trots op hun dorp. Tjibbe genoot van het feest, maar was blij dat het afgelopen was. De jaren begonnen nu te tellen.

Jans Jagt

Klazienaveen vroeger marathon drenthe loopfestijn

Marathon Drenthe Loopfestijn Klazienaveen

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top