EEM Groepenkasten

Klazienaveen – het begon allemaal in 1884 – deel 9

Klazienaveen vroeger oude Dordsebrug

Klazienaveen – In 2014 is het 130 jaar geleden dat Klazienaveen is ontstaan. Van een veenkeet in 1884 tot het moderne woon/winkelcomplex Het Schip als onderdeel van een dynamisch dorp anno 2014. Klazienaveen heeft een relatief korte maar bewogen veenkoloniale geschiedenis achter de rug.

Veen, turf en ontginning, het heeft klazienaveen gevormd tot wat het nu is.

In een reeks verhalen van Jans Jagt kijkt hij terug op de geschiedenis van Klazienaveen. Dit keer de twaalfde aflevering en daarmee ook de slotaflevering.

Klazienaveen vroeger Emmen bevrijd door Polen

Bevrijd door de Polen

Op 10 april 1945 werd Emmen door de Polen bevrijd. In Klazienaveen ging dat vrij ongemerkt, de Duitse militairen waren er van de ene dag op de andere dag gewoon niet meer Voor het gezin Veenstra een zucht van opluchting, zij waren ongeschonden door de oorlog gekomen. Zeventien dagen voor het einde ging het echter bijna nog mis. De zoons Tjibbe en Henk Veenstra bevonden zich op het Scholtenskanaal toen de Purit door een bombardement werd getroffen. Ook het tegenover gelegen hotel Wierenga ging in vlammen op. Gelukkig wisten de twee zich op tijd in veiligheid te brengen. Geruchten dat de Purit door de geallieerden zou zijn beschoten werden pas vele jaren later bevestigd.

Klazienaveen vroeger Purit bombardement

Purit Klazienaveen

De Duitse bezetting had 4 jaar en 11 maanden geduurd.

Nederland kon zich opmaken voor de opbouw.

In Klazienaveen zou alles anders worden. In Emmen werden grote fabrieken gebouwd en daar had men arbeidskrachten nodig.

Tjibbe Veenstra kwam in de ploegendienst terecht van de AKU. Veel Klazienaveners volgden hem. Om al die arbeiders uit de dorpen te vervoeren waren bussen nodig.

Lanting en Fennema waren Klazienaveense busondernemingen die hierdoor meegroeiden. Henk Veenstra werd buschauffeur bij Lanting.

Net als zijn vader was ook Henk geïnteresseerd in politiek. Tjibbe niet, trouwens hij had er door de ploegendienst ook geen tijd voor.

Henk was er vanzelfsprekend een groot voorstander toen het Provinciale Staten van Drenthe in 1951 met het voorstel kwamen de gemeente Emmen op te delen in een gemeente Emmen en gemeente Klazienaveen. Provinciale Staten vond de gemeente Emmen te groot om goed te besturen. In Klazienaveen zou het gemeentehuis komen. Klazienaveen op eigen benen, vanzelfsprekend was de bevolking enthousiast.

Het Emmer gemeentebestuur heeft zich echter met hand en tand verzet om dit voorstel te torpederen. En met succes want het voorstel werd ingetrokken nadat het plechtig had beloofd de gemeente beter te zullen besturen.

Een ander voorbeeld waar Henk nogal nauw betrokken was, was de komst van Philips naar Klazienaveen. Het Emmer gemeentebestuur stond echter op het standpunt dat het concern in de plaats Emmen moest bouwen. Het terrein aan de Industriestraat in Klazienaveen lag toen al klaar en daar had het concern haar oog op laten vallen. Het Emmer gemeentebestuur bleef bij haar standpunt waarna Philips zich terugtrok en voor de gemeente Stadskanaal koos.

Klazienaveen groeide en groeide echter wel. In het zuidoostelijk deel werd de Molenbuurt gebouwd en ook lagen er plannen aan de noordkant te bouwen. Vele voorzieningen behoorden inmiddels tot de inboedel van Klazienaveen. De oude ijzeren Dordsebrug werd in 1953 door een betonnen brug vervangen, ook moderne tijden waren doorgedrongen in een dorp waar 20 jaar daarvoor nog turf en veen de belangrijkste werkverschaffer was.

Klazienaveen vroeger televisie in 1952

Televisie in 1952

Het is 1952. In de etalage van Jan Meester staat een zwart-wit televisie. Plotseling komt de hele wereld dichterbij. Tientallen Klazienaveners staan zich te vergapen voor de etalage. Helaas wordt het pand van Meester in 1960 afgebroken omdat er plaats moet komen voor een autoweg naar Emmen. Velen staan met tranen in de ogen de afbraak te bekijken.

Voor de kinderen van Tjibbe en Henk lijkt er ook een goede toekomst weggelegd. In 1954 werd de Ambachtsschool aan het van Echtenstraat geopend.

Klazienaveen begint zich te ontwikkelen tot een volwassen dorp.

Velen hadden echter wel het gevoel dat de tijd veel sneller ging.

Jans Jagt

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top