EEM Groepenkasten

Klazienaveense Nelly Olthof (54) heeft eigen verzorgingstehuis in Caïro

nelly olthof eigen verpleeghuis cairo egypte klazienaveenKlazienaveen/Caïro – De uit Klazienaveen afkomstige Nelly Olthof (54) heeft in 1997 in het Egyptische Caïro een kleinschalig verzorgingshuis opgezet onder het motto: ‘Iedere oudere heeft recht op verzorging’.

Nelly Olthof zet eigenlijk al haar hele leven al haar kennis en kunde elders in de wereld in. Haar oudste zus zat al in de verpleging en vond dat het ook echt iets voor Nelly was. Aanvankelijk leek het haar niks, maar na een sociaal diaconaal jaar in een verpleeghuis was ze helemaal om. Haar 90-jarige moeder woont in Emmen. Die bezoekt ze nog regelmatig. Haar moeder vindt het niet leuk en is soms ook wel bang als Nelly in Caïro is. Toch vindt ze het geweldig dat haar dochter zich zo voor anderen inzet.

Kwetsbaar

Nelly heeft de opleiding verpleegkundige gedaan in Amersfoort. Al snel daarna vertrok de toen 25-jarige naar Israël. Nelly is christen en ze had te doen met het Joodse volk en met wat ze hebben moeten lijden. Ze wilde iets goeds maken en een ander beeld van het christendom laten zien. Daar werkte ze ook met ouderen, overlevenden van de Holocaust. Ouderen zijn zo kwetsbaar en dat raakt haar.

Na Israël ging ze een paar jaar aan het werk in Amsterdam, waar ze ook een managementstudie volgde, omdat ze meer wou weten en kunnen. In 1996 vertrok ze toen naar Caïro, de hoofdstad van Egypte, een stad met meer dan 22 miljoen inwoners.

Schrijnende omstandigheden

Nelly volgende een jaar lang een intensive taalcursus, waarna ze zich redelijk in het Arabisch kon redden. Ze deed toen al vrijwilligerswerk bij een polikliniek. Door de schrijnende omstandigheden van sommige ouderen heeft ze met hulp van lokale partners en de Christian Medical Fellowship een soort thuiszorgorganisatie voor moslims én christenen opgezet. Ze trainde daarvoor zelf de lokale medewerkers. Ondanks dat het voor de mensen geen eerste keus was om in de zorg te werken, levert het ze wel een inkomen op.

Zelf een verpleeghuis op zetten

Voor Nelly en een Egyptische arts was het vervolgens een logische stap om zelf een verpleeghuis op te zetten. Er kwam een ruimte beschikbaar op de 4e etage van een gebouw dat bij een christelijke kerk hoort in de overvolle wijk Shubra. Er konden bedden, linnengoed en een lift worden aangeschaft dankzij tal van giften van particulieren en organisaties. Een wonder, volgens Nelly.

In Egypte is het van oudsher de gewoonte om je oude ouders in huis te nemen. In de praktijk blijkt dat echter lang niet altijd haalbaar. De eerste 12 bedden, verdeeld over 6 kamers, in het verpleeghuis zaten dan ook zeer snel vol. Er moest al snel worden uitgebreid. De eigenaar van het pand zette er daarom ‘gewoon’ en verdieping bovenop. Met smeergeld werden problemen met elektriciteit verholpen. “Dat was de enige mogelijkheid. We moesten wel.”, aldus Nelly.

Het tehuis is met de huidige bezetting van 25 ouderen altijd volgeboekt. Volgens Nelly zijn dat alleen christenen, omdat moslims over het algemeen niet in een gebouw dat bij de kerk hoort willen zitten. De 30 medewerkers zijn wel een mix van diverse geloven. Dat is een mooi voorbeeld van hoe samenwerken ook kan.

Overheid doet niets aan zorg

De overheid doet niets aan de zorg. Financiële bijdragen komen van de families. Door de snelle devaluatie zijn de toch al lage bedragen echter steeds minder waard. De bijdrage gaat naar draagkracht. Het minimum is 1200 Egyptische ponden, omgerekend zo’n 60 euro, per maand. Daar kan het verpleeghuis echter niet meer van rondkomen, zodat ze kwetsbaar blijven. Volgens Nelly is het dusdanig schrijnend, dat als de overheid of de omgeving moeilijk willen doen, kan het zijn dat het verzorgingstehuis binnen 1 dag moet sluiten. Dat is volgens Nelly alleen maar vol te houden door bij de dag te leven. “Alles wat is die dag kan doen is meegenomen. Daarom ga ik door.”, besluit Nelly.

Wil jij Nelly’s project ondersteunen? Dat kan via NL44 INGB 000 5513290, t.n.v. King’s Highway Fellowship onder vermelding van ‘Project De Barmhartige Samaritaan’

(Bron: dvhn.nl)Back To Top