EEM Groepenkasten

Klazienaveense wolvenspotter: “Dat was flink schrikken!”

wolf terug in nederland

Foto: Jan van der Aa

Klazienaveen/Sleen – Zaterdagochtend heeft Jan van der Aa uit Klazienaveen, samen met zijn 5-jarig dochtertje, vanuit zijn auto bij Sleen een wolf gespot. Volgens de stichting Wolven in Nederland is het de eerste wolf die zelfstandig vanuit Duitsland naar Nederland is gelopen. Voor het eerst sinds zeker 150 jaar is daarmee de wolf terug in Nederland. De wolf toont weinig angst voor mensen en dat is volgens de stichting opmerkelijk. De wolf heeft kennelijk nog geen negatieve ervaringen met mensen gehad.

Dat moet wel een hert zijn

In eerste instantie dacht Jan van der Aa (39) uit Klazienaveen dat het wel een hert moest zijn. Er rende een dier vlak voor zijn auto lang. Om het dier te ontwijken moest Van der Aa hard remmen, waardoor hij met zijn auto in de berm terecht kwam. Zijn 5-jarig dochtertje Lieke riep meteen: “Kijk, papa, een wolf!”. Toen hij het dier bekeek zag hij meteen dat zijn dochter gelijk had.

Het had dus weinig gescheeld of Van der Aa had de wolf aangereden. Een ouder echtpaar voor hem remde ook al en hijzelf moest ook vol in de remmen. “Dat was even flink schrikken”, volgens Van der Aa. “De wolf zelf was echter allerminst geschrokken en bleef rustig doorlopen, net alsof we er helemaal niet waren. Al met al een dag om nooit te vergeten.”

Toen zijn auto eenmaal langs de N381, ter hoogte van Noord-Sleen, tot stilstand was gekomen was het voor hem wel duidelijk. “Je ziet meteen dat het geen hond is”, aldus Van der Aa. “Het dier is veel groter en breder en heeft een hele dikke staart”. Van der Aa pakte daarop meteen zijn telefoon om foto’s te maken.

Heel even bang

Dochtertje Lieke vond de wolf wel ‘cool’, maar vond hem in het begin toch ook wel eng. Volgens Van der Aa dacht zijn dochter waarschijnlijk aan de wolven uit sprookjes. Eerst begreep Van der Aa alle heisa rond het dier niet, maar toen hij later hoorde dat het bijna 150 jaar geleden is dat er voor het laatst een wolf in Nederland is gezien keek hij er toch wel anders tegen aan. Zijn zaterdag stond meteen volledig op zijn kop en Van der Aa was in één klap een bekende Nederlander en eventjes de beroemdste man van Klazienaveen.

Meer foto’s

Inmiddels verschijnen er steeds meer foto’s van deze wolf. Ook in de buurt van Wezuperbrug is de wolf inmiddels gesignaleerd en gefotografeerd.

(Bron: AD.nl)Back To Top