EEM Groepenkasten

Klazienavener (26) krijgt 40 uur werkstraf voor bedreigen Mark Rutte

rechter rechtbank rechtzaak assen justitie politie uitspraakKlazienaveen/Assen – Een 26-jarige Klazienavener heeft vrijdag voor het online bedreigen van Mark Rutte en diverse Europese policiti een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen van de rechter in Assen.

De man dreigde in april via Facebook dat hij minister-president Mark Rutte ‘eens zou opzoeken en hem wat aan zou doen’. Een maand later plaatse hij een bericht over ‘bommen in Brussel’ en het ‘afknallen van Europese leiders’. Deze uitspraken deed de man op een aan Pegida, een tegen islam en (economische) vluchtelingen gekante protestgroep, gelinkte Facebookpagina.

Voor iemand anders

De man ontkende in eerste instantie dat zijn uitlatingen van april tegen de minister-president waren bedoeld. De rechter geloofde daar echter helemaal niks van, omdat de Klazienavener een reactie had geplaatst op een artikel over Rutte en diens weigering om de wachtgeldregeling voor ambtenaren aan te passen. Bij dat artikel stond zelfs een foto van Rutte.

Toch bleef de verdachte erbij dat de opmerking voor iemand anders bedoeld was, maar hij kon zich niet meer herinneren tegen wie. Over zijn tweede bedreiging zei hij zelf dat dat een domme actie was en dat hij dat nooit had moeten doen.

Hoog opgenomen

De gedane uitingen werden zowel door de rechter als door de officier van justitie echter hoog opgenomen, met name omdat de man het had over ‘bommen in Brussel’ in een tijd dat er vele aanslagen werden gepleegd. De rechter vroeg zich zelfs openlijk af of de verdachte ‘wel helemaal in orde was in zijn bovenkamer’.

De Klazienavener gaf aan dat hij inmiddels gestopt is met social media, omdat ‘op Facebook alles zo negatief is’. Volgens hem heeft die toon hem waarschijnlijk aangestoken.

Voorwaardelijk

De rechter legde de man 40 uur werkstraf op, terwijl de officier van justitie er aanvankelijk nog een maand voorwaardelijke celstraf aan toe wou voegen. Omdat de man inmiddels was gestopt met social media én omdat hij geen strafverleden heeft, liet de rechter het bij de werkstraf.

(Bron: emmen.nu)Back To Top