EEM Groepenkasten

Klazienavener Hans de Vries ontvangt eerbetoon voor redden drenkeling

Hans de VriesEmmen – Klazienavener Hans de Vries heeft gisteravond de zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen uit handen van locoburgemeester Bouke Arends. Hans de Vries redde vorig jaar een vrouw in Munnekemoer het leven, nadat hij onverschrokken het water insprong.

Zilveren medaille

De zilveren medaille wordt uitgereikt voor een redding die op een moedige en verdienstelijke wijze heeft plaatsgevonden. “Het voelt goed en ik ben blij dat ik het gedaan heb natuurlijk, maar ik voel mij niet echt een held”, zei De Vries bij de uitreiking.

Sterke vrouw

De medaille werd uitgereikt door locoburgemeester Bouke Arends van Emmen. Ook de vrouw die gered werd, Tonnie Gruis, was aanwezig. “Het voelt goed om hier te zijn”, zei Gruis. Ze hield een dwarslaesie over aan het ongeluk. Tijdens de uitreiking richtte De Vries zich tot Gruis. “Ik zie daar een sterke vrouw zitten”, zei hij. Niet alleen Hans de Vries kreeg waardering voor zijn daad. Ook de ploeg van het brandweerkorps Ter Apel kreeg een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, omdat het doortastend gezocht heeft naar mogelijke andere inzittenden van het voertuig.

Ongeval

Hans de Vries reed op de bewuste zaterdag in juli na een optreden met zijn rockband terug naar huis. Hij zag dat bij het Hoofdkanaal in Munnekemoer een auto tegen een boom was gereden. Hij zocht naar de inzittenden en zag in het kanaal een vrouw onder water verdwijnen. De Vries sprong direct in het water en bracht de vrouw naar de kant, waar hij met behulp van twee voorbijgangers de vrouw aan wal kreeg. Vervolgens legde hij de vrouw in de stabiele zijligging. “Op dat moment was ik ook wel rustig. Ik heb goed nagedacht over hoe ik het moest aanpakken en heb dat uitgevoerd. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt.”

De Vries heeft dusdanig gehandeld dat de vrouw weer aanspreekbaar was. “Ik ben blij dat ik iemand heb kunnen helpen. Daar ben ik op een gepaste wijze natuurlijk wel trots op. Die avond, moet ik eerlijk toegeven, heb ik wel moeilijk kunnen inslapen, het is niet iets dat je zomaar naast je neerlegt. Ik ben absoluut niet gelovig, maar ik heb die avond echt wel even gebeden voor mevrouw Gruis.”

(Bron: RTV Drenthe)
(Foto: Bennie Wolbers)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top