EEM Groepenkasten

Klazienavener oud-directeur in hoger beroep veroordeeld tot jaar cel

rechter rechtbank rechtzaak assen justitie politie uitspraakKlazienaveen/Assen – Een 73-jarige Klazienavener, oud-directeur van de Arnhemse Buitenschool, is in hoger beroep wegens oplichting, valsheid in geschrifte en bedreiging veroordeeld tot een jaar celstraf.

Een 61-jarige oud-medebestuurder uit Doornenburg (Gelderland) werd veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. In november 2011 werden beide mannen door de Asser rechtbank veroordeeld tot 15 en 10 maanden cel.

Vervalsing

Door aanstellingsbrieven te vervalsen wisten beide mannen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor € 350.000 op te lichten. Dat geld werd gebruikt om het salaris van de directeur uit Klazienaveen te verhogen. Bovendien kreeg de man ook nog eens een afscheidsbonus van € 15.000 mee.

Medio 2006 kwam de fraude aan het licht tijdens de fusie van zijn school, een school voor kinderen van 4 tot 20 jaar met gedrags- en psychiatrische problematiek fuseerde, met een vergelijkbare school. De nieuwe directeur ontdekte hiaten in de boekhouding en deed daarom aangifte.

Wraak

Uit wraak werd daarna de auto van de aangever vernield. Ook werden personeelsleden bedreigd, omdat zij een belastende verklaring hadden afgelegd. Zij zouden ook rouwkaarten hebben ontvangen met daarop hun sterfdatum. Het Gerechtshof achtte dat niet bewezen en sprak de oud-bestuursleden daarvan vrij.

Het Hof vindt het kwalijk dat de mannen gemeenschapsgeld opstreken. De bestuurder gedroeg zich als ambtenaar onbehoorlijk en beschaamde het vertrouwen. Het Hof vindt het helemaal laakbaar dat de mannen, toen de zaak aan het licht kwam, aan het vernielen en bedreigen sloegen.

Overschrijding

Het Hof hield er in de uiteindelijke straf rekening mee dat het te lang duurde voordat de zaken de hogere rechters bereikten. In totaal 5 jaren en 7 maanden zijn er inmiddels verstreken en dat is een forse overschrijding.

(Bron: dvhn.nl)Back To Top