EEM Groepenkasten

Klazienaveners aan het woord tijdens super gezellige 4e Bruna Literair Café

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva

Rosa Da Silva

Klazienaveen – Tijdens het 4e Bruna Literair Café in De Witte Olifant was het Klazienaveen wat de klok sloeg. De avond had de gepast titel “Klazienaveen Draait Door” gekregen, een avond met dezelfde opzet als De Wereld Draait Door, waarbij Klazienaveners aan het woord waren over Klazienaveen onder leiding van Angelique Martens van RTV Emmen . Speciale gast tijdens deze avond was niemand minder dan Rosa Da Silva, hoofdrolspeelster van de theatervoorstelling Anne. Overige gasten waren Jans Jagt, Gerwin Groote, Leonie Ten Velde, Henri Pol en Gezienus Omvlee De muzikale omlijsting werd verzorgd door Still Counting en dwarsfluitiste Marije Eijkelkamp.

bruna literair cafe klazienaveen harry omlo

Opening door Harry Omlo van Bruna Klazienaveen

Het 4e Bruna Literair Café werd gehouden in het kader van de boekenweek dat als thema “Waanzin” heeft gekregen. “Klazienaveen Draait Door” sluit hier naadloos op aan.

bruna literair cafe klazienaveen leonie ten velde

Leonie Ten Velde

Leonie Ten Velde

Eerste gast van de avond was Leonie Ten Velde, jongerencoach en tevens schrijfster van o.a. het boek “Levenloos”, een jeugdboek over een jongen en een meisje, allebei met hun eigen problemen thuis. Leonie houdt al van jongs af aan van schrijven. Zij ziet het als een uitlaatklep, waarbij zij alles van zich af kan schrijven. Op dit moment is zij bezig met haar 2e boek, een autobiografisch boek over ongewenste kinderloosheid.

Henri Pol

Tweede gast was Henri Pol, o.a. bekend van zijn vertolking van Elvis tijdens The Winner Takes It All op TV. Op de vraag of hij veel moet oefenen om zijn stem als die van Elvis te laten lijken kon Henri, die begonnen is met zingen bij The Corner, een kort maar duidelijk antwoord geven: “Nee, dat is gewoon geluk”. Tijdens The Winner Takes It All moest hij het opnemen tegen Bouke, waarbij Bouke nipt won van Henri. Henri was echter voor het eerst blij dat hij verloren had. Zij reden namelijk samen in één auto en als Henri zou winnen moest hij in de kofferbak mee terug.

bruna literair cafe klazienaveen henri pol elvis presley

Klazienaveense Elvis – Henri Pol

Henri krijgt sindsdien vele felicitaties en heel veel leuke reacties. Hij krijgt echter nog geen slipjes opgestuurd. Bij deze dus een oproep daarvoor, al gaf Henri aan liever niet al te grote exemplaren te willen ontvangen.

Tot slot gaf Henri nog een perfecte uitvoering van “In The Ghetto” van Elvis Presley, waarna hij werd getrakteerd op een daverend applaus.

Rosa Da Silva

Rosa Da Silva speelt Anne in de grootste theatervoorstelling van dit moment. Toen zij hoorde dat zij de hoofdrol kreeg dacht ze: “Wauw, dit is toch niet waar!”, en dan gaat er wel wat door je heen, aldus Rosa.

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva
Het had niet veel gescheeld of Rosa had de rol van Anne niet gespeeld. Rosa wou vroeger namelijk zangeres worden. Zij had daarom ook al aan de mini-plaubackshow meegedaan en zanglessen gevolgd. Toen zij echter naar de jeugdtheaterschool in Emmen ging, wou ze toch liever acteren. Omdat ze niet werd toegelaten tot de toneelschool is ze eerste de theaterschool in Zwolle gaan doen. Daarna werkte ze nog 2 jaar als theaterdocent. Haar wereld veranderde echter in één klap toen zij een mailtje kreeg van een castingbureau in Amsterdam die haar vroeg of zijn de rol van Anne Frank wou doen. “Dan moet jij dat maar worden!”, was de reactie van haar moeder.

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva

Na een goede voorbereiding heeft zij uiteindelijk de rol gekregen. Over hoe ze haar rol zou moeten spelen hoefde zij zich geen zorgen te maken. “Maak je niet druk. Jij bént Anne!”, was de reactie van de registeur.

“Anne” speelt nog tot juni van dit jaar. Op dit moment wordt er echter al weer gesproken over een nieuwe verlenging.

Gerwin Groote

Aan columnist Gerwin Groote was gevraagd een column te schrijven, een soort ode aan Rosa Da Silva. Gerwin kent Rosa al vanaf hun 8e levensjaar en heeft met haar diverse scholen doorlopen, tot en met de theaterschool in Zwolle aan toe.

bruna literair cafe klazienaveen gerwin groote

Gerwin Groote

In zijn column omschreef Gerwin zijn haat/liefde-verhouding met Klazienaveen, over het feit dat je als Klazienavener je hoofd nooit boven het maaiveld uit moet steken en vooral hoe hij was geraakt door Rosa in haar rol als “Anne”. Rode draad door zijn column was zijn motto: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”.

That’s Alright Mama

Nadat Gerwin uitgesproken was, werd Henri gevraagd nog één liedje te zingen. Dat werd een unieke uitvoering van That’s Alright Mama (van, hoe kan het ook anders, Elvis), waarbij hij werd begeleid door de akoestische band Still Counting. Aan het einde van het liedje zei Henri: “Dat was ‘m? ‘k Heb d’r nou wel zin in!”, speelde rustig verder en liet nog even zijn versies van “Working On The Building” (Elvis) en “Hello, Mary Lou” (CCR) horen. Een geweldig optreden, maar aan alle goede dingen komt nou eenmaal een eind.

bruna literair cafe klazienaveen henri pol elvis presley

Klazienaveense Elvis – Henri Pol

Jans Jagt en Gezienus Omvlee

Tot slot waren Jans Jagt en Gezienus Omvlee te gast, waarbij ook Rosa Da Silva nogmaals aan de tafel plaats nam. Met name Jans Jagt, winnaar van de literatuurprijs in zowel 2013 als 2014, weet ontzettend veel over de geschiedenis van Klazienaveen. Jans is geboren in Zwartemeer, maar heeft zijn hele leven in Klazienaveen gewoond. Hij stak niet onder stoelen of banken hoe fijn hij het vond om in Klazienaveen te wonen en hoe trots hij er op is om Klazienavener te zijn. Rosa gaf eveneens aan het altijd weer fijn te vinden als ze terug is in Klazienaveen. Ook diverse mensen uit het publiek werden gevraagd om een reactie en ook daar waren de meningen eenduidig: trots op Klazienaveen, trots op wat hier bereikt is, Klazienaveen heeft wat!

bruna literair cafe klazienaveen jans jagt

Jans Jagt

bruna literair cafe klazienaveen gezienus omvlee gemeente dichter

Gezienus Omvlee

Horeca dubbeltje van Klazienaveen

Jans vertelde desgevraagd nog een leuke anekdote over het “horeca dubbeltje van Klazienaveen”, het dubbeltje dat door de heren Mazenier en Van Dijk van de gelijknamige hotels in de jaren ’60 werd gebruikt om elkaar te betalen voor het wekelijkse drankje.

bruna literair cafe klazienaveen jans jagt horeca dubbeltje

Het Horeca Dubbeltje van Klazienaveen

Gezienus Omvlee, voorheen gemeente dichter, was het roerend eens met de verschillende meningen. Ooit heeft hij een gedicht geschreven over Klazienaveen, over het schip “De Parlevinker” die hier vroeger in het kanaal lag en dat gedicht heeft hij voorgedragen.

Als je straks naar huis rijdt…..

Aan het einde van de avond, na afloop van Klazienaveen Draait Door, gaf Gerwin iedereen nog een goede tip mee: “Als je straks naar huis rijdt, rijdt dan door de berm, want op de weg gebeuren de
meeste ongelukken.”

bruna literair cafe klazienaveen

Het publiek werd van het begin tot het einde geboeid

bruna literair cafe klazienaveen

bruna literair cafe klazienaveen still counting

Still Counting

bruna literair cafe klazienaveen dwarsfluit marije eijkelkamp

Marije Eijkelkamp

bruna literair cafe klazienaveen leonie ten velde met jans jagt

Jans Jagt in gesprek met Leonie Ten Velde

bruna literair cafe klazienaveen leonie ten velde met rosa da silva

Leonie Ten Velde in gesprek met Rosa Da Silva

bruna literair cafe klazienaveen jans jagt met rosa da silva

Rosa Da Silva in gesprek met Jans Jagt

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva

Rosa Da Silva

bruna literair cafe klazienaveen biertapBack To Top