EEM Groepenkasten

Knieperties of Nieuwjaarsrolletjes, wanneer eet je ze?

knieperties kniepertjes commons wikimediaIedereen kent wel de knieperties en de nieuwjaarsrolletjes. De een heeft liever een kniepertie, de ander liever een nieuwjaarsrolletje. Wat is het verschil en wanneer (van oudsher) eet je ze?

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje) is een platte, dunne, zoete, harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, met name in Drenthe, Groningen, Twente en Gelderland (de Achterhoek). Tegenwoordig bakken we knieperties in een speciale elektrische wafelijzer, maar vroeger werden ze gebakken in een gietijzeren knijpijzer die boven het haarvuur werd gehouden.

Knieperties lijken wel op oubliehoorns, maar het beslag verschilt wel. Knieperties zijn zoeter en met kaneel. Na het bakken, als ze nog warm zijn, kunnen ze nog worden opgerold. De platte versie wordt met name in Drenthe en Overijssel gegeten, de opgerolde versie meer in Groningen, Twente en de Achterhoek.

Traditie

Volgens de traditie worden knieperties, als platte wafeltjes, op oudejaarsdag gegeten en nieuwjaarsrolletjes vanaf nieuwjaarsdag. Het platte kniepertie symboliseert het oude jaar dat zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag staan de rolletjes symbool voor het nog onbekende nieuwe jaar.

(Bron: rituelen.nu / Afbeelding: commons.wikimedia.org)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top