EEM Groepenkasten

KNMI geeft Code Geel vanwege aanhoudende hitte

zomer tropisch warm klazienaveen zonHet KNMI heeft Code Geel afgegeven voor het hele land wegens een aaneengesloten periode van minimaal 4 dagen met maximumtemperaturen (ruim) boven de 27 graden.

Vandaag en morgen wordt het op veel plaatsen tropisch warm met maxima hoger dan 30 graden.

Hitte

Er is sprake van maximumtemperaturen die voor een periode van minimaal 4 aaneengesloten dagen (ruim) boven 27 graden uitkomen. Het nationaal hitteplan is daarom actief.

Drink voldoende. Hou jezelf en je woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Ga goed voorbereid op reis.

Zonnige en hete dag

Vandaag is het zonnig en vanmiddag wordt het tropisch heet met op veel plekken maxima van 30 graden of meer. Ook morgen is het volop zomer met veel zon en hoge maxima. Het warme zomerweer houdt tot en met het weekend aan. Wel is in het weekend kans op een lokale onweersbui.

Vanochtend is het (vrijwel) onbewolkt en aanvankelijk ligt de temperatuur tussen 15 en 20 graden. De zon warmt de lucht rap op en om 11:00 uur is het op de meeste plaatsen al meer dan 25 graden.

Vanmiddag blijft het volop zonnig en stijgt de temperatuur door naar 28 graden op de Wadden, 30 graden in Friesland en het noorden van Noord-Holland en 31-33 graden in de rest van het land. De hoogste maxima zijn voor Zeeuws-Vlaanderen, delen van Noord-Brabant en Noord-Limburg. De wind waait uit het zuidoosten en is hooguit matig van kracht. Wel is de wind krachtig genoeg om zeewind te voorkomen, waardoor het vanmiddag ook op de stranden circa 30 graden is.

Vanavond blijft het nog lang aangenaam buiten. Om 21:00 uur ligt de temperatuur tussen 23 en 27 graden. Uiteindelijk koelt het vannacht, onder een heldere hemel, af tot een graad of 17.

Morgen is het net zo zonnig als vandaag. Opnieuw wordt het op veel plekken meer dan 30 graden. In het noordwesten blijft de temperatuur met 25-28 graden iets achter. In het zuidoosten wordt het juist nog iets heter dan vandaag met lokaal 34 graden. De wind is zwak en waait uit het zuiden. In het noorden en noordwesten kan de wind in de middag langs de kust noordelijk worden.

Vrijdag steekt een zwakke tot matige noordwestenwind op. Dit merken we in grote delen van het land aan de temperatuur. In het binnenland wordt het nog 29-32 graden, maar in de kustregio’s wordt het met 25-28 graden minder heet. Het weerbeeld blijft onverminderd zonnig.

Zaterdag is de wind oostelijk en wordt het, vooral in het westen van het land, weer wat warmer. De maxima komen op de meeste plaatsen uit tussen 29 en 33 graden. Op de Wadden ligt de maximumtemperatuur enkele graden lager. Er is nog altijd veel ruimte voor de zon, maar een plaatselijke bui is niet uitgesloten.

Ook zondag wordt zeer waarschijnlijk nog een warme zomerdag met 25 graden in het noordwesten tot 31 in het binnenland. De kans op buien is iets groter dan zaterdag.

Maandag volgen meer buien en wordt de hitte verdreven. De maximumtemperatuur ligt de eerste dagen van volgende week rond 21 graden. Daarbij is het wisselend bewolkt met elke dag kans op buien en waait de wind uit het zuidwesten.

(Bron: knmi / weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top