EEM Groepenkasten

KNMI trekt Code Rood in maar Code Oranje geldt nog

ijzel_2016Regio – Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe is code rood beëindigd. Voor het noord(oost)en van het land geldt nog wel code oranje voor grootschalige gladheid. Deze gladheid houdt voorlopig nog aan.

Komende nacht en morgenochtend kunnen ook Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht te maken krijgen met gladheid als gevolg van ijzel. Op dit moment geldt dus Code oranje: Grootschalige gladheid in het noord(oost)en van het land.

Noordoosten extreem glad

In het noordoosten wordt het een ijsdag en is het door ijzel spekglad. In de rest van het land is het overwegend droog met zo nu en dan zon. Vanavond zijn er perioden met regen. Morgen reikt de kou net wat verder en liggen de maxima in de noordelijke helft lager. Donderdag stijgt de temperatuur en verdwijnt overdag de gladheid.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog en breekt vooral in het midden en zuiden af en toe de zon door. Er staat een matige zuidoostenwind en daarbij wordt het 5 tot 8 graden. In het noordoosten staat een koude oostenwind en daar blijft het overdag licht vriezen. Ook vanmiddag kunnen wegen glad zijn. Later in de middag neemt de bewolking toe en kan in het zuiden wat regen vallen.

Vanavond valt in het zuiden regen en geleidelijk trekt de neerslag wat verder naar het noorden en vannacht valt vooral in het noordwesten, midden en zuidoosten regen. Het noordoosten maakt kans op ijzel, maar veel minder dan de afgelopen nacht. Komende nacht breidt de koude lucht zich uit en maken delen van Noord-Holland, Utrecht en Gelderland kans op wat ijzel. In de het zuiden en zuidwesten blijft de temperatuur boven het vriespunt.

Morgen is er veel bewolking met af en toe een beetje neerslag en op plaatsen waar het vriest is kans op lichte ijzel. In de middag neemt de neerslagkans af. In het noordoosten vriest het een graadje en in de zuidelijke helft wordt het 4 tot 8 graden. In Noord-Holland kan het in het noorden vriezen en in het zuidwesten stijgt de temperatuur naar een paar graden.

In de nacht naar donderdag trekt vanuit het zuidwesten een regengebied over het land. Omdat het in het noordoosten dan nog vriest is opnieuw kans op ijzel en toenemende kans op gladheid.

Donderdag is het bewolkt en regenachtig. De wind draait naar het zuidwesten en de temperatuur stijgt in grote delen van het land naar 6 tot 8 graden. Alleen in het noordoosten blijft de wind nog een tijd zuidoost en daardoor wordt het in de middag niet warmer dan 2 tot 4 graden. In de namiddag kan in het zuidwesten de zon even doorbreken.

Vrijdag is het wisselend bewolkt met plaatselijk een bui. Het wordt dan 6 tot 8 graden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en blijft de temperatuur boven het vriespunt. Het vooruitzicht naar de komende week laat lagere temperaturen zien.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top