EEM Groepenkasten

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien: Code Geel

knmi code geel algemeenHet KNMI waarschuwt heel Nederland voor forse onweersbuien met zware windstoten, hagel en regen. Het KNMI heeft daarvoor Code Geel afgegeven.

De buien trekken vanochtend eerst over het zuidwesten van het land. Lokaal kunnen er windstoten tot 70 km/h optreden met daarbij kans op hagel en veel neerslag in korte tijd.

De onweersbuien breiden zich vanaf de middag uit over de rest van het land, waarbij forse onweersbuien kunnen optreden met regen, hagel en zware windstoten. De komende nacht trekken de buien naar het oosten weg.

Vandaag zeer warm en toenemende kans op onweer

De buien in het noorden trekken in de loop van de ochtend noordwaarts weg, waarna de zon vrijwel overal doorbreekt. Vanmiddag krijgen we perioden met zon en kan er met name in het zuiden en oosten lokaal een stevige onweersbui ontstaan, mogelijk met hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Het wordt (zeer) warm met middagtemperaturen die uiteenlopen tussen 27°C langs de kust en 33°C in het (zuid)oosten. Op de Wadden blijft de temperatuur achter met maxima rond 20°C. De zwakke tot matige wind wordt oostelijk, in de loop van de dag draait de wind naar het westen en zorgt dan van het westen uit voor afkoeling. In de avond neemt van het zuiden uit de kans op onweersbuien verder toe. Deze kunnen lokaal stevig uitpakken met hagel, (zware) windstoten en veel regen.

Komende nacht trekken de onweersbuien geleidelijk naar het oosten weg. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het westen tot 19°C in het oosten van het land. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig.

Morgen overdag is er af en toe zon en kan er nog een enkele bui voorkomen, de kans op onweer is dan klein. Vlak aan zee wordt het een graad of 17, in het oosten wordt het ongeveer 22°C. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig.

(Bron: knmi.nl)Back To Top