EEM Groepenkasten

KNMI waarschuwt voor ijzel en geeft code oranje

knmi weer buienradar klazienaveen

Klazienaveen – Het KNMI geeft code oranje af voor kans op ijzel na middernacht in het hele land. De ijzel begint in het westen van het land en breidt zich in de tweede helft van de nacht uit naar het oosten. In het oosten is ook nog kans op sneeuw. Volgens Buienradar zal de ijzel ongeveer rond 05.30 – 06.00 uur Zuidoost Drenthe bereiken. Moet je morgenochtend nog naar buiten, wees dan gewaarschuwd.

In de loop van zaterdagmorgen gaat de temperatuur omhoog en verdwijnt de ijzel. Het KNMI denkt dat de kans op ijzel in het westen tot ongeveer 06.00 uur aanhoudt. In het oosten kan de gladheid nog aanhouden tot aan het einde van de ochtend. Voordat het begint te ijzelen wordt er op veel plaatsen vrijdagavond al met het strooien van zout begonnen.

Pas op voor ijzel

Vannacht volgt vanuit het westen IJZEL of sneeuw die vanuit het westen zal overgaan in regen waardoor het lokaal verraderlijk glad kan worden. Vanavond vriest het in het hele land licht. In de loop van de nacht zal de temperatuur vanuit het westen langzaam gaan oplopen. De zuiden tot zuidwestenwind neemt vannacht toe en wordt langs de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6, en boven land matig, windkracht 3 of 4.

In verband met de kans op IJZEL heeft het KNMI code ORANJE afgegeven voor het hele land!

Morgenochtend is het bewolkt en valt er eerst nog regen en in het oosten nog sneeuw en mogelijk IJZEL. In de tweede helft van de ochtend wordt het in het westen droog en volgen al de eerste opklaringen met aan zee kans op een bui. Eind van de ochtend trekt het neerslaggebied weg naar Duitsland waardoor de gladheid in het oosten tot ver in de ochtend kan aanhouden. In de middag zal de zon af en toe tevoorschijn komen en valt er in de kustprovincies mogelijk een bui. De grootste kans op een bui is weggelegd voor het noorden van het land. Met een temperatuur van 7°C aan zee en 3°C langs de Duitse grens is het een flink stuk zachter. De wind ruimt in de ochtend naar het noordwesten en waait matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

(Bron: knmi.nl / buienradar.nl)Back To Top