EEM Groepenkasten

KNMI waarschuwt: zware onweersbuien voor (noord)oosten

onweer donkere wolken zomerstormRegio – Het KNMI geeft een waarschuwing (code geel) af voor het vanavond: kans op zware onweersbuien in (noord)oosten. Vooral in de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen later vandaag enkele zware onweersbuien voorkomen. Bij deze buien is kans op hagel, zware windstoten (rond 60 km/h) en veel neerslag in korte tijd.

Het aantal buien zal waarschijnlijk niet groot zijn en het is ook niet ondenkbaar dat ze helemaal niet ontstaan of pas in Duitsland. Als ze wel ontstaan kunnen ze zich razendsnel ontwikkelen en het type onweersbuien worden waarbij de kans op hagel en zware windstoten bijzonder groot is.

Het wordt een echte zomerdag met maxima van 25-29 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten plaatselijk 30 graden. Er is een mix van bewolking en zon en in het (noord)oosten vanmiddag waarschijnlijk enkele hevige onweersbuien. Na vandaag is het een stuk koeler. Daarbij is het weerbeeld wisselvallig. Vanaf komende vrijdag knapt het vermoedelijk weer op.

Vooruizichten

Afwisseling van zon en wolken. Vanavond in het noordoosten kans op onweer.

Vandaag zijn er naast zonnige perioden ook stapel- en sluierwolken. Vanavond neemt van het westen uit de bewolking toe, waaruit lokaal af en toe wat buiige regen kan vallen. Vooral in het noordoosten is er kans op onweersbuien met hagel, windstoten en plaatselijk veel regen in korte tijd. De maxima lopen uiteen van 20 graden op de Wadden tot lokaal 28 graden in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestenwind is eerst nog zwak, langs de kust matig tot vrij krachtig. In de loop van de ochtend neemt de wind toe naar matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust, 5 à 6 Bft. In de avond draait de wind tijdelijk naar het westen.

Komende nacht is er in het oosten eerst nog kans op wat buiige regen, verder is het overal droog. De minimumtemperaturen liggen rond de 16 graden. De wind is zuidwestelijk en blijft matig van kracht, langs de kust staat een (vrij) krachtige wind.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt en met name in de middag valt er af en toe buiige regen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 23 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt verder toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, 6 à 7 Bft, langs de kust. De wind is bovendien vlagerig, langs de kust zijn windstoten tot circa 70 km/uur mogelijk.

Volgende week

Iedere dag buien, maar ook af en toe zon. De middagtemperaturen liggen iets onder de normale waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf vrijdag 15 juli overwegend droog en temperaturen die stijgen naar de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

Voor zondag 17 juli tot en met zondag 24 juli:
Aanvankelijk overwegend droog met zonnige perioden en temperaturen iets boven de normale waarden. Na het weekeinde 60% kans op een weertype met temperaturen iets boven de normale waarden en slechts een enkele bui, de kans op dalende temperaturen en toenemende wisselvalligheid is 40%.

(Bron: KNMI)Back To Top