EEM Groepenkasten

Komende dagen veel vallende sterren Perseïden te zien

vallende sterren meteorietenRegio – De meteorenzwerm van de Perseïden bereikt dit weekend zijn hoogtepunt. In de nacht van zaterdag op zondag zijn naar schatting zo’n 27 vallende sterren per uur te zien.

De nacht erna, van zondag op maandag, zullen er zelfs zo’n 41 meteoroïden de dampkring binnendringen. Of de vallende sterren daadwerkelijk goed te zien zijn hangt af van het weer. De komende nachten worden er wel flink wat opklaringen verwacht, maar helemaal helder wordt het niet. Regionaal zullen enkele wolkenvelden overtrekken.

Beste kijkmoment

Zaterdagavond gaat de zon om 21.09 uur onder en komt de maan om 23.20 uur. Het beste kijkmoment zal dan rond 23.00 uur zijn, dan is het het donkerst. Ook later in de nacht zullen vallende sterren te zien zijn, maar door de heldere maan zijn dan alleen de felste meteoren te zien.

In de nacht van zondag op maandag worden er meer opklaringen verwacht, maar ook dan kan soms even een wolkenveld overtrekken. De maan komt zondagavond iets later op, rond 23.47 uur, waardoor het beste kijkmoment dan rond 23.30 uur is. Het is dan donker genoeg om alle vallende sterren te kunnen zien, zo rond 41 per uur.

De nachten daarna zal het aantal vallende sterren afnemen, maar ook dan zijn ze nog wel te zien. Van maandag op dinsdag zijn dat er nog zo’n 30 per uur en van dinsdag op woensdag zo’n 22 per uur.

Noordoostelijke hemel

De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel en het beste te zien op een plek waar je zo min mogelijk last hebt van lichtvervuiling, zoals kunstverlichting van dorpen, steden en wegen.

Jaarlijks fenomeen

Deze meteorenregen is elk jaar rond 13 augustus te zien. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. De baan van de komeet is gevuld met stof en steentjes. Die stof en steentjes, meteoroïden genoemd, dingen dan de dampkring van de aarde binnen en verbranden. Door deze verbranding laat zo’n meteoroïde een lichtspoor achter. Dat wordt dan in de volksmond een vallende ster genoemd. Het lichtspoor wordt, naast de verbranding van de meteoroïde die in brand vliegt, ook gevormd doordat het pad van de meteoroïde door de hoge snelheid ook elektrisch geladen wordt en bij het opheffen van die lading komt straling in de vorm van licht vrij.

Het gebied met gruis is dusdanig groot, dat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied te doorkruisen. De meteoren van de Perseïden zijn daarom meerdere dagen waar te nemen. Daarnaast kunnen er ook nog enkele losse meteoren waargenomen worden.

Omdat voorgaande jaren de maan geen ‘stoorzender’ was, waren toen zo’n 70 vallende sterren per uur te zien.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top