EEM Groepenkasten

Komende nacht strenge vorst en lokaal glad

ijzel ijs drenthe noordoosten klazienaveenVanavond en vannacht zijn er opklaringen en wordt het koud. Mogelijk komt het in het (noord)oosten lokaal zelfs tot strenge vorst! Morgen is het een echte winterdag met temperaturen ruim onder het vriespunt. In de avond en nacht naar zaterdag volgen sneeuw en ijzel!

Vanavond vriest het met uitzondering van West-Zeeland en de Waddeneilanden. Er zijn brede opklaringen en lokaal is het glad door bevriezing van natte weggedeelten. Vannacht gaat het in het oosten van Groningen en Drenthe en in Twente en de Achterhoek streng vriezen met -10 of -11 graden. In het midden en zuiden daalt de temperatuur naar -8 graden en aan zee vriest het licht. Er staat weinig wind.

Vrijdag koudste dag van de week

Morgen wordt de koudste dag van de week. Het wordt een ijsdag in bijna heel Nederland. Alleen aan de Zeeuwse kust en op de westelijke Waddeneilanden zou het kwik eventjes boven nul uit kunnen komen. In het midden wordt het niet warmer dan -2 graden en in Groningen blijft het 4 graden vriezen. Er steekt een zwakke tot matige zuidenwind op, aan zee wordt de wind vrij krachtig. De gevoelstemperatuur ligt hierdoor tussen -5 en -10 graden! Vooral in het oosten is de zon regelmatig te zien. In het westen wordt de bewolking dikker, maar blijft het tot de avond droog.

Vrijdagavond krijgen we te maken met een zogenaamde dooiaanval. Een storing met zachte lucht probeert de winterkou uit ons land te verdrijven. In de westelijke kustprovincies begint het halverwege de avond te sneeuwen. Er kan 2 tot 5 cm sneeuw vallen. Het verkeer moet rekening houden met gladheid!

In de nacht naar zaterdag breidt de neerslag zich uit over het midden van het land. Er valt (mot)sneeuw waardoor het daar ook wit kan worden. In het westen gaat de sneeuw over in IJZEL. In de ochtend gaat het ook in het midden ijzelen. Het oosten houdt het in de nacht nog droog met daar ook de laagste temperaturen: -5 tot -8 graden. In het westen ligt de temperatuur rond of enkele graden onder het vriespunt. In de ochtend kan er wat lichte sneeuw of motsneeuw vallen.

Spekglad

Zaterdagmiddag komt de temperatuur in de westelijke kustprovincies boven het vriespunt uit. Eind van de middag wordt het een graad of 3 en ’s avonds stijgt het kwik naar 5 graden. Er valt dan (mot)regen en de gladheid door ijzel verdwijnt. In de rest van het land blijft het spekglad door (mot)regen of (mot)sneeuw bij temperaturen rond of enkele graden onder het vriespunt! Door de matige tot vrij krachtige zuidwestenwind voelt het bijzonder koud aan!

De zachte lucht wint pas in de nacht naar zondag verder terrein. De temperatuur stijgt dan ook in het midden van het land boven het vriespunt. In Limburg en de Achterhoek blijft de kans op gladheid door ijzel bestaan tot de vroege zondagochtend. Daar ligt het kwik rond het vriespunt, in de rest van het land stijgt de temperatuur naar 3 graden in de centrale delen en 6 aan zee.

Zondag wordt een bewolkte dag met mogelijk lokaal een beetje regen. Het wordt 4 graden in Zuid-Limburg en 8 in het westen bij een matige (zuid)westenwind. De gladheid is dan dus overal voorbij.

Volgende week

Na het weekend is het aan de zachte kant met temperaturen van een graad of 7. In de nachten is het meestal ruim boven het vriespunt. Daarbij is het wisselvallig winterweer met soms veel wind. Mogelijk wordt het op de lange termijn wat kouder, maar een overgang naar langdurig winterweer zit er helaas nog steeds niet in.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top