EEM Groepenkasten

Krak en je ligt in een wak: Veilig het natuurijs op

ijsbaan schaatsbaan ijsvereniging bargeroosterveen klazienaveen 22-01-2017Het is koud en het vriest dat het kraakt. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.

Voorkom dat je door het ijs zakt

Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

Als je toch door het ijs zakt of iemand door het ijs ziet zakken en niet uit het water kan komen, bel dan altijd het alarmnummer 1-1-2. De brandweer heeft speciale manieren om iemand te redden. Daar oefenen we op.

Wat doet de brandweer om voorbereid te zijn op ijs?

Zodra er ijs ligt, bestaat de kans dat mensen er doorheen zakken en onder terecht komen. De brandweer komt dan om hen te redden. Om hier op voorbereid te zijn, oefenen zij op èn onder het ijs met verschillende zoek- en redmethoden. Hiervoor zijn procedures opgesteld.

Iedere keer is het door de weersomstandigheden een andere situatie. Daarom is het voor de brandweer van belang met regelmaat te oefenen.

Schaatstoertochten

Zodra het weer het toelaat, worden er schaatstoertochten georganiseerd. Heerlijk toeren in de open lucht. Lees hier waar deze worden georganiseerd.
Wat je als organisatie moet weten om een toertocht te organiseren, staat op de website van de KNSB. De KNSB heeft een Reglement voor het georganiseerde toerschaatsen op natuurijs.

(Bron: brandweer.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top