EEM Groepenkasten

Kritiek op SOS ALARM app om noodsituaties te melden

112 daar red je levens mee app SOS ALARM appVanaf donderdag 7 mei is het ook mogelijk om noodsituaties met een speciale 112 app op de smartphone te melden. Dit is mogelijk met de gratis SOS ALARM app, meld de stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst.

Locatie direct beschikbaar

De meldkamercentrale heeft bij deze app locatie en de aard van de situatie direct beschikbaar, waardoor de aanrijtijden van zowel politie, brandweer als ambulance worden verkort.

Ook professionele en vrijwillige hulpverleners die in de buurt zijn kunnen direct worden opgeroepen en eerste hulp verlenen totdat de politie, brandweer en/of ambulance zijn aangekomen.

Inmiddels hebben zich zo’n 30.000 hulpverleners, waaronder artsen, aangemeld. Dit zal de komende tijd naar verwachting nog kunnen uitgroeien tot zo’n 100.000, waaronder bedrijfshulpverleners en EHBO’ers.

Slecht bereik 112

Zoals uit eerdere onderzoeken is gebleken heeft het alarmnummer 112 in Drenthe met de mobiele telefoon niet altijd overal voldoende bereik. Met name in bosrijke gebieden, zoals bij het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en de bossen rond Schoonloo is het bereik onvoldoende.

Patiënt dood terwijl jij SOS ALARM app gebruikt

Volgens EHBO Drenthe zal de patiënt echter al dood zijn terwijl jij de SOS ALARM app gebruikt. Volgens de voorzitter van de EHBO-vereniging, de heer Stevens, ben je al gauw een halve minuut kwijt als je in een noodsituatie zo’n app wilt gebruiken, en dat terwijl in dergelijke gevallen elke seconde telt. Bij de EHBO vereniging, maar ook andere hulpverleners, is de app dan ook niet helemaal enthousiast ontvangen.

Bij het gebruik van de app moeten eerst allerlei gegevens worden invullen. Je moet onder andere aangeven wat de situatie van de patiënt is, wat voor soort ongeluk er is gebeurd en dergelijke. Volgens Stevens heb je daar in noodgevallen echter helemaal geen tijd voor, want dan zou je meteen moeten handelen.

SOS ALARM app geen overheidsinitiatief

Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukte donderdag dat de app geen initiatief van de overheid is. Volgens het departement komt de informatie die de app uitstuurt niet automatisch bij de meldkamer van 112 terecht. Hiermee willen ze nog maar eens benadrukken dat het bellen van 112 absoluut niet wordt vervangen door gebruik te maken van de SOS ALARM app.

Helemaal niet nodig

Stevens vindt zo’n 4e organisatie, naast de politie, brandweer en ambulance, helemaal niet niet en zit dan ook niet te wachten op initiatieven van de stichting. Volgens hem zullen vele andere hulpverleners, volgens zijn schatting zo’n 80%, het met zijn kritiek op de app eens zijn. “Terwijl jij op die app kijkt, ligt de patiënt dood te gaan. Je kunt veel beter meteen 112 bellen.”, besluit hij.

(Bron: rtvdrenthe.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top