EEM Groepenkasten

Kruiskerk is weer vanaf de Dordsedijk te bewonderen

kruiskerk, dordsedijkKlazienaveen- De Kruiskerk is voor de meeste bewoners alleen maar die kerk die vanaf de Van Echtenstraat en het oude marktplein te zien was. Sinds de sloop van het voormalige Esdal College is daar verandering in gekomen. Want voor het eerst in ongeveer een halve eeuw is de Kruiskerk ook weer vanaf de Dordsedijk te bewonderen, en komt nu nog meer tot haar recht.

Historie

De Kruiskerk met een aangebouwde consistorie en jeugdgebouw, is gebouwd in 1957-1963 in opdracht van de Kerkvoogdij der Nederlands Hervormde Gemeente van Klazienaveen. De kerk is in 1955 door de Amsterdamse architect H. Knijtijzer ontworpen. Om het geheel af maken heeft hij destijds ook de school en het jeugdgebouw in 1957 ontworpen. Het schoolbestuur vond het echter onnodig voor een kleine uitbreiding een architect uit Amsterdam over te laten komen en vroeg de plaatselijke architect J. van de Heiden. De klokkentoren van de Kruiskerk is beeldbepalend in de as van de Van Echtenstraat gebouwd.

Prachtig

Nu, na de sloop de afgelopen weken van het ‘oude’ Esdal College komt de Kruiskerk opnieuw prachtig in het zicht vanaf de Dordsedijk. Iets wat al  bijna een halve eeuw niet meer mogelijk was.

Kruispark

kruispark, zicht naar centrum

Uitzicht vanaf locatie nieuwe Esdal College richting de Van Echtenstraat

kruiskerk, kruispark,

De werkzaamheden zijn in volle gang

Op de voormalige locatie zijn de werkzaamheden al gestart met de aanleg van het park voor het nieuwe Esdal College en de Kruiskerk. De structuur van hoe het eruit komt te zien, word per dag duidelijker zichtbaar. Als de werkzaamheden straks afgesloten kunnen worden, heeft Klazienaveen er iets geweldig moois bij gekregen, het Kruispark.kruispark, esdal collegekruisparkkruispakkruisparkKruispark, esdalBack To Top