EEM Groepenkasten

Kunstgras in de hitte riskant voor sporters

kunstgrasveldSporten op kunstgras bij grote hitte kan gevaarlijk zijn, in het bijzonder voor kinderen. Dat meldt gezondheidenco.nl vandaag op haar website.

Daar is onlangs onderzoek naar gedaan, maar niet bij het grote publiek bekend. Kunstgrasvelden warmen veel meer op dan natuurgrasvelden en stralen die warmte weer naar boven uit. Je merkt het al direct als je het kunstgrasveld betreedt, de warmte komt net zo hard van onderen als van de zon. Afgelopen week, op een kunstgrasveld in Leeuwarden, werden temperaturen gemeten van bijna 60 graden Celsius! Op het ernaast gelegen natuurgrasveld kwam de temperatuur niet aan de 30 graden.

Risico

Hitte is voor sporters een risico. Vorige week werden tijdens de marathon van Leiden en de halve marathon van Klazienaveen deelnemers met uitputtingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Daar was sprake van getrainde atleten. Intussen dartelden in het land overal kinderen op kunstgrasvelden rond. Calamiteiten werden niet gemeld, maar zonder het te weten werden wel onverantwoorde risico’s genomen.

Hitte

Natalie Theeuwes, promovenda aan de Wageningen Universiteit en werkzaam voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, deed onderzoek naar de effecten van hitte op sportvelden. In een presentatie stelt zij: “Er wordt nog te weinig stilgestaan bij de risico’s van hittestress onder spelers en toeschouwers. Metingen wijzen uit dat op kunstgras temperaturen van boven de 50 graden gemeten worden. Dat zijn risicovolle omstandigheden voor sporters. De temperaturen boven kunstgras kunnen oplopen tot 75 graden, terwijl dat op gewoon gras maximaal 30 tot 40 graden is. Dat is redelijk schokkend.”

Hitteshock

Weinig voetbalverenigingen met kunstgras hebben maatregelen genomen, maar dat is vooral uit onwetendheid. Marcel Speelman, betrokken bij de jeugd van de Emmer club DZOH, is er niet gerust op. “Er is een hitte-index. De gevolgen van hitte voor oude mensen is onderzocht. Je kunt een hitteshock krijgen of een hitteberoerte. Ik weet niet of het verstandig is bij deze temperaturen de F-jes en E-tjes (voetballers tussen 6 en 10 jaar, red.), geen super getrainde sporters dus, op dat hete kunstgras te laten spelen.”

Speelman heeft een punt. Uit de presentatie ‘Hitte op sportvelden’ van Natalie Theeuwes blijken de volgende verschijnselen te kunnen optreden: huidaandoeningen, hittekramp, hitte-uitputting (flauwvallen) en hitteberoerte. Het laatste kan zelfs leiden tot de dood.

rubbergranulaat kunstgras kunstgrasveld

Wat het kunstgras zelf betreft, wees een proef uit dat zwarte rubber infill meer opwarmt dan witte. Kunstgras ingelegd met de kunststof tpe geeft lagere temperaturen te zien. Maar de uiteindelijke conclusie is: natuurgras is bij heet weer met felle zonneschijn veel koeler dan kunstgras.

(Tekst: Henk Mulder, redacteur Dagblad van het Noorden / Bron: gezondheidenco.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top