EEM Groepenkasten

Laatste verslag Thomas van der Wal: You are an Ironman!

ironman, thomas van der wal, triathlonKlazienaveen/Hawaï – De 42-jarige Thomas van der Wal uit Klazienaveen heeft meegedaan aan de WK Iron Man op 8 oktober in Kona op Hawaï. Met een puike tijd van iets meer dan 10.31 u heeft hij de Ironman op het snikhete Hawaï volbracht.

Thomas houdt zijn bevindingen bij middels een column Klazienaveen24.nl. Vandaag zijn laatste verslag.

Lees ook: Thomas van der Wal na Ironman: “Helemaal naar de kloten”

Klik hier voor alle verhalen van Thomas in zijn column.

Weer in Nederland

“Inmiddels zit ik weer achter mijn bureau in Nederland. Het contrast is groot. In alle opzichten. Van weersomstandigheden naar landschap. Van relaxte sfeer naar…. Noem het maar op.
Toch wil ik nog mijn wedstrijdverslag doen.

Een dag voor de wedstrijd was het eigenlijk al duidelijk dat het geen echte wedstrijd zou worden. Hartslag veel te hoog. De missie om te acclimatiseren is gedeeltelijk mislukt. Mijn ademhaling laat ongeveer 80% toe in deze vochtige omstandigheden. Echter kan mij dit allemaal niet boeien, want ik ben bij het WK op Hawaï! Om hier deel te nemen is al een prestatie op zich.

thomas van der wal wk ironman-hawaii onderwaterHet startschot werd gegeven om 6.55 uur. Een enorme mensenmassa beweegt zich om de 3,86km te volbrengen. Het waait redelijk dus de oceaan is behoorlijk onrustig. Ik sluit aan in een groepje en kan zo redelijk mijn weg banen in de oceaan. Onderweg heb ik zelfs nog even tijd om te genieten van het onderwater uitzicht. Wie zal zich het meeste verbazen, de triatleten die de vele gekleurde vissen en schilpadden zien of deze onderwater bewoners? Na 1 uur en 6 minuten verlaat ik het water.

Nu mogen we 182km door de lavavelden fietsen. De ingrediënten waar deze wedstrijd om bekend staan zijn duidelijk aanwezig. Hitte en wind. Gelukkig heb ik een voorwiel gestoken met lage velg, want ik zie deelnemers die behoorlijk heen en weer worden geblazen. Normaal zijn er drie onderdelen tijdens de triathlon. Maar er is een vierde: het voedingsplan. In deze wedstrijd nog veel belangrijker dan in andere wedstrijden. Uit ervaring weet ik wat en wanneer ik iets tot mij toe moet nemen. Het verloopt perfect. Ondanks dat krijg ik het de laatste 40 kilometer behoorlijk moeilijk. De misschien te snelle begin fietskilometers beginnen hun tol te eisen. Echter speelt er maar 1 ding in mijn hoofd. Haha ik fiets hier gewoon op Hawaï. Ik speel in de film die ik al afspeel sinds ik aan triathlon doe. Na 5 uur en 26 minuten stal ik mijn fiets weer in de wisselzone.

De afsluiter van de dag is de marathon. Oei, het gaat moeizaam. Ik kan mijn ‘normale’ tempo niet draaien. Het lijkt of ik de laatste versnelling mis. De ademhaling laat mij in de steek en bereik te snel mijn drempel. Het gaat niet harder dan 12km/u. Na elke mijl (1,6km) is een verzorgingspost. Ik wandel door elke post die ik tegen kom om te drinken (cola!, de beste sportdrank die er is. Eten doe ik nooit tijdens de marathon) en om overal ijsblokjes te stoppen waar ik ze kwijt kan. Als het lichaam een temperatuur bereikt van 40 graden dan gaat de prestatie behoorlijk achteruit. Ik zal deze limiet wel bereikt hebben. Je merkt dat hier geen koekenbakkers aan de start stonden. Ik haal mensen in, maar wordt zelf ook aardig vaak gepasseerd. Dit maakt het er mentaal niet makkelijker op. Dit overkomt mij niet vaak. Maar ook nu geldt er maar 1 ding: finishen!

Na 10 uur en 31 minuten loop ik het finishgebied in. Ik hoor mijn zwager nog boven de speakers uitkomen. Wat een geweldige kerel. Eerst reist hij met mij naar de andere zijde van de wereld en nu lijkt hij nog blijer dan ik ben, geweldig.
Hoewel ik de woorden al vaker heb gehoord klinken ze op deze locatie als muziek in mijn oren: ‘You are an Ironman!’ Dit was veruit de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb mogen doen.ironman, thomas van der wal, triathlon

Wat een jaar was dit. 3 Ironmans in een jaar. Met een afsluiting van mijn lange afstandscarrière om van te dromen.
Ik heb 12 Ironmans mogen finishen. Maar ook 6 voortijdig moeten staken door verschillende oorzaken. Wat de toekomst gaat brengen is nog niet duidelijk: marathonloper of triathlontrainer. Tijd zal het leren………

Sponsoren

Ik bedank nogmaals mijn sponsoren die dit mede mogelijk hebben gemaakt:

 • Ticino
 • Botter Verspaantechniek
 • Expert Meijer
 • Subsidieland
 • Stevens engineering
 • Stracq.com
 • Topa sound
 • Klement
 • Woonsfeer Heine
 • Kluswijs Hempen Klazienaveen
 • Cairo Bella Italia
 • Electromotoren Emmen
 • Profile Erik bruning
 • Autobedrijf van Veggel
 • Fuhler/FID

Met sportieve groet,

Thomas”

thomas van der wal wk ironman hawaii gehurkt

(Verhaal & Foto’s: Thomas van der Wal)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top