EEM Groepenkasten

Laatste wapenfeit GuerillaPoëzie

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016Klazienaveen – Het was dan uiteindelijk zover. Het moment waarvan alle strijders weten dat het komt. De laatste wapenfeiten. Zaterdag 21 mei werden er niet 1, maar 6 borden in het kader van GuerillePoëzie geplaatst. Allemaal rondom het Esdal College, waar die avond het VerhalenFestival plaatsvond. Oplettende kijkers zagen een nieuw bord geplaatst worden.

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016

Het bord van Matthijs Rolfes genaamd “Sneeuwstormhek”. Deze jongen hield kundig de boormachine vast en zonder uitleg schroeft hij het bord vast aan de paal. Een bijzondere plek, naast zijn oude school het Esdal College. Het gedicht verwijst naar een hek dat eerder op deze plek stond. Het bijbehorende gedicht luid:

“Sneeuwstormhek

Met mijn ogen het hek wegpiekeren
Die na een storm bleef staan
En nu door kleine korrels word afgebroken.”

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016

Met z’n drieën, Nienke is inmiddels ook aangeschoven, worden alle vorige borden opgezet. Een best werkje, maar vele handen maken licht werk. Zoals vele monden, vele verhalen kunnen vertellen. Want zij en de andere jongeren hebben veel reacties gehad op de borden. Variërend van “Wat is dat voor geks?” tot “Fantastisch, dat zou ik nooit kunnen.”. En de bijbehorende foto’s prijken op menig Facebookpagina. Een project om trots op te zijn.

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016

Emma blikt terug op de start van het project en schrijft:

“Op 24 maart waren er 6 jongeren en hebben we gebrainstormd over wat er in het gedicht moest komen. Er moest iets van een jaargetijde, een emotie, een dier, iets van het weer en een plek in zitten. Mijn bord heet ‘Zomerzonboeken’ en was geplaatst bij de nieuwe bibliotheek. Zelf vond ik het een hele leuke ervaring en er waren super leuke reacties op de borden. Het zou me leuk lijken als er vaker zoiets wordt georganiseerd.”

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 015

Dit project kreeg nog een mooie plek tijdens het VerhalenFestival die avond. Midden in het programma klonk er ineens veel herrie. De presentatoren Jans Jagt en Roelof Keen konden het eerst niet goed plaatsen en gingen door met hun aankondiging. Maar op dat moment kwam Nienke en Emma met de plaatsnamen borden op, onder leiding van luid drumgeroffel van Henry J. Alles. Henry was een van de twee kunstenaars die bij het project aanwezig waren, de andere is dichter Kasper Peters. Het publiek applaudisseerde goedkeurend.

Duidelijk van hun stuk gaven Jans en Roelof de microfoon aarzelend aan Henry. Als een echte guerilla-actie was het podium overgenomen. Vol trots en rebellie werd er over het project verteld door Henry, Nienke en Emma. Over de Noritfabriek waar het theaterproject “Verdwenen Veen” heeft plaatsgevonden. En over het enthousiasme van de jongeren en het dorp. Zo plots als ze het podium opkwamen, zo snel verdwenen deze rebellen ook weer. Maar toen de bezoekers naar buiten liepen, hadden ze een kleuriger beeld bij de borden die buiten stonden.

En er is nog een staartje! Want deze borden vinden de komende weken een nieuw tijdelijk onderkomen. Ze worden geëxposeerd in het Pop-up Kunstpark, een tijdelijke galerie die amateurkunst een podium geeft. Tezamen met verschillende Klazienaveense schilders. Je kan deze gallerie gratis bezoeken in de Hoofdstraat van Emmen. Op donderdagavond, vrijdagmiddag of zaterdag tot en met 11 juni.

Meer informatie kun je vinden op Facebook, op de pagina van Maand van de Amateurkunst of de website www.maandvandeamateurkunst.nl.

GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016 GuerillaPoezie Klazienaveen 20-05-2016

 

Logo-Historisch-Klazienaveen de kunstbeweging logo emmen culturele gemeente 2015 2016 erfgoednetwerk


Back To Top