EEM Groepenkasten

Lek in kerncentrale Emsland ontdekt

kerncentrale kernkraftwerk emsland lingen duitslandRegio – Bij onderhoudswerkzaamheden aan de Duitse kerncenrale ‘Emsland’ is een lek ontdekt. Dat meldt het Nedersaksische ministerie van Milieu woensdag.

Het gaat volgens het Nedersaksische ministerie van Milieu om een lek van koelwater. Volgens de autoriteiten wordt dat niet als gevaarlijk beschouwd. De lekkende leiding wordt vervangen.

20 km van grens

De kerncentrale ‘Emsland’ ligt op ongeveer op 20 kilometer van de Nederlandse grens. De centrale is een drukwaterreactor en is in 1988 gebouwd ter vervanging van de kerncentrale in Lingen, die in 1977 is stilgelegd. De ‘Emsland’ wordt in 2022 gesloten.

Jodiumpillen

Onlangs ontvingen ruim 1,2 miljoen huishoudens in Nederland in de buurt van kerncentrales jodiumtabletten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze dienen als preventief middel bij nucleaire ongelukken. Bij een ongeluk in een centrale kan radioactief jodium vrijkomen, hetgeen vooral bij jongeren schildklierkanker kan veroorzaken. Er werd wel direct aan toegevoegd dat een kans op een ongeval met een kerncentrale klein is, omdat kerncentrales aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Maar volgens het ministerie gaat ‘veiligheid boven alles’.

 

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top