EEM Groepenkasten

Lente in Drenthe echt begonnen na vondst kievitsei

kievitsei eerste klazienaveenOosterhesselen – Vrijdagmiddag is het eerste kievitsei in Drenthe gevonden op een akker in Oosterhesselen. Daarmee is de lente in Drenthe echt begonnen, meldt Landschapsbeheer Drenthe.

Officiële start weidevogelseizoen

Vrijwillige weidevogelbeschermer Jaap Kiers uit Zwinderen meldde de vondst van het eerste kievitsei van 2017 bij Landschapsbeheer Drenthe. De vondst van het eerste kievitsei luidt de start van het weidevogelseizoen van 2017 in Drenthe in. De komende tijd gaan zo’n 450 vrijwillige weidevogelbeschermers ‘de wei’ in om kuikens van onder andere de tureluur, de kievit en de wulp een goede start te geven. Zij brengen bij honderden boeren de nesten in kaart en nemen beschermingsmaatregelen. Landschapsbeheer Drenthe zorgt voor de ondersteuning van de groepen, terwijl de provincie Drenthe voor de financiële steun zorgt.

Hard nodig

Volgens Landschapsbeheer Drenthe zijn die inspanningen hard nodig, omdat elk jaar weer de populatie van de weidevogels kleiner wordt. Om in Drenthe meer ruimte te geven aan weidevogels hebben 15 organisatie samen met de provincie afspraken gemaakt. Samen proberen zij de verdere achteruitgang van de weide- en akkervogels te voorkomen. Dankzij deze inspanningen was het broedsucces van de kievit, grutto, scholekster, wulp en tureluur de afgelopen jaren beduidend hoger dan wanneer er geen maatregelen zouden zijn getroffen.

kievit weidevogel

De kievit

(Bron: www.landschapsbeheerdrenthe.nl)Back To Top