EEM Groepenkasten

Leonie ten Velde lanceert nieuw boek ‘Onzichtbaar gemis’ op 31 maart

Leonie ten Velde - Onzichtbaar gemis - Mijn leven met het MRK-syndroomZwartemeer – Leonie Posthuma-ten Velde lanceert op zaterdag 31 maart aanstaande om 11.00 uur bij de Bruna in Klazienaveen haar nieuwe boek ‘Onzichtbaar gemis – Mijn leven met het MRK-syndroom’, een aangrijpende autobiografie vanaf haar 16e jaar, toen haar leven op z’n kop werd gezet.

Op ongewenste kinderloosheid rust helaas nog altijd een taboe. Op haar 16e hoorde de inmiddels 30-jarige Leonie dat ze geboren was zonder baarmoeder. Ze hoorde dat ze het MRK-syndroom heeft. Een syndroom waar ze nog nooit van had gehoord, maar hetgeen betekent dat ze geen kinderen kan krijgen. De wereld zakte onder haar voeten vandaan. Na vele jaren van pijn, onbegrip, twijfels, onzekerheid, eenzaamheid, schaamte en het niet durven praten over haar gevoelens, wist ze één ding zeker: hier wou ze een boek over schrijven. Het resultaat is dit prachtige, 139 pagina’s tellende boek over haar leven met het MRK-syndroom.

Onzichtbaar gemis

“In 2014 kwam mijn eerste boek ‘Levenloos’ uit. Dat was een soort fantasie-boek. De verhalen waren veelal bedacht, maar het had wel een doel. Mijn doel was namelijk om een boek te schrijven over mijzelf, mijn leven met het MRK-syndroom, mijn gevoelens en over hoe mijn leven is veranderd nadat ik het voor het eerst hoorde. ‘Levenloos’ was een soort probeersel, een aanloop naar mijn echte doel, namelijk ‘Onzichtbaar gemis’.”, aldus de in Zwartemeer geboren Leonie.

“Na mijn eerste boek had ik al heel snel het script voor ‘Onzichtbaar gemis’ klaar. Het zat namelijk al in mijn hoofd. Het heeft echter bijna 3 jaar geduurd voordat ik echt de stapte durfde te zetten om het om te zetten in een boek. ‘Wat zullen anderen ervan vinden’ spookt dan toch wel een beetje door je hoofd. Het boek is natuurlijk wel heel persoonlijk. Ik geef mezelf daarin helemaal bloot. Maar ook mijn omgeving natuurlijk. Het boek begint op mijn 16e, toen ik hoorde dat ik het MRK-syndroom heb, tot nu. Het gaat over alles wat ik heb meegemaakt, mijn gevoelens, de pijn, de onzekerheid en het niet durven praten hierover. Alles komt aan bod, waarbij het MRK-syndroom de rode draad is.”

Leonie ten Velde - Onzichtbaar gemis - Mijn leven met het MRK-syndroom

Autobiografie

“Het boek is een soort autobiografie, iets wat je normaal doet als je 80 bent of zo.”, lacht Leonie, “En ik doet het al op mijn 30e. Ik vond echter dat ik het nu moest doen. Dit is het moment, dit voelt nu goed. Ik probeer hiermee ook anderen te helpen en het onderwerp meer bespreekbaar te maken. Zelfde durfde ik er jaren niet over te praten en voelde ik een soort schaamte. Als het onderwerp dan toch ter sprake kwam, dan wist ik het gesprek wel snel een andere wending te geven, gewoon om er maar niet over hoeven te praten. Daar ben ik inmiddels overheen. Zowel ik als mijn omgeving kunnen er nu gewoon over praten. Gelukkig maar, want dan valt er toch een last van je schouders.”

“Toen ik 16 jaar was en ik het hoorde, stond mijn wereld in één keer op de kop. Heel ingrijpend. Geen feesten, zoals je normaal op die leeftijd doet, maar een tijd van onbegrip, onzekerheid en vooral eenzaamheid.”, gaat Leonie verder. “Het is geen ziekte waar je een pilletje voor krijgt en je na een week weer beter bent. Dit is iets wat je je hele leven meeneemt. Je moet er een weg in vinden om ermee om te leren gaan.”

Muur afgebroken

“Ik heb mij hier altijd over stil gehouden. Je praat er niet over. Het was toch een soort van schaamte. Je bouwt een muurtje om je heen. En die muur werd steeds groter en groter. Tot op een moment dat ik de knop heb omgezet. Ik dacht bij mezelf: ‘Waarom die schaamte? Ik kan er ook niks aan doen!’ Dat gaat natuurlijk niet zomaar ineens, langzaam maar zeker durfde ik er steeds meer over te praten en steen voor steen heb ik de muur weer afgebroken. Nu kan ik er gewoon over praten en durf ik mij ook bloot te geven in mijn boek. Ik kan nu eindelijk ook mijn verhaal kwijt en ik kan er eindelijk zonder enig gevoel van schaamte over praten.”

“Met dit boek wil ik bekendheid geven aan ongewenste kinderloosheid en aan het MRK-syndroom. Ik wil dat mensen er iets uit kunnen halen dat hun helpt met hun gevoelens, hoe om te gaan met ongewenste kinderloosheid en hoe om te gaan met groot verlies. Het heeft dus eigenlijk meerdere doelen. Het is niet alleen voor mensen met het MRK-syndroom, al is dat natuurlijk wel de rode draad in het boek.”

Leonie ten Velde - Onzichtbaar gemis - Mijn leven met het MRK-syndroom

Heel ingrijpend boek

“Het is een heel ingrijpend boek, zowel voor mij als voor mijn omgeving en dan met name voor mijn man Martin en voor mijn ouders. Dingen waar ik vroeger nooit over heb durven praten, vertel ik wel in het boek. Het is daarom ook heel spannend om zo’n boek uit te geven, ook voor hen. Toch staat iedereen er voor de volle 100% achter, getuige ook de vele kaartjes die ik van vrienden en bekenden heb gekregen om hun steun te betuigen. Echt geweldig!”, vertelt Leonie vol enthousiasme. “Ik heb in het boek de namen van vrienden en bekenden die ik noem wel veranderd. Het is mijn verhaal, maar ik wil uiteraard niemand kwetsen of in een lastig parket brengen. Namen van Martin en mijn ouders heb ik niet veranderd, want iedereen in mijn omgeving kent ze toch wel, dus dat zou raar zijn.”

“Dit is mijn boek. Dit is wat ik voel. Dit is wie ik ben! En nou mag hij uitgegeven worden.”, besluit Leonie.

Uitgifte eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van het boek ‘Onzichtbaar gemis – Mijn leven met het MRK-syndroom’ wordt officieel uitgegeven op zaterdag 31 maart 2018 om 11.00 uur bij de Bruna in Klazienaveen. Vanaf dat moment is ook het boek te koop bij de Bruna in Klazienaveen. Leonie is daarbij uiteraard ook zelf aanwezig om een ieder die vragen heeft te woord te staan en natuurlijk om het boek te tekenen.

Iedereen is van harte welkom om de uitreiking van het eerste exemplaar, onder genot van een hapje en een drankje, bij te komen wonen.

Kijk voor meer informatie omtrent het boek op de Facebookpagina Misstenvelde.

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen


Back To Top