EEM Groepenkasten

Live: het voorlezen van 102.000 namen op Kamp Westerbork op website RTV Drenthe

Kamp Westerbork

Westerbork – In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het voorlezen van 102.000 namen begonnen. Tot dinsdagmiddag worden de namen genoemd van alle Nederlandse Joden die stierven in Duitse vernietigingskampen.

Bijna 700 vrijwilligers doen mee aan 102.000 Namen Lezen. De eerste namen zijn gelezen door Auschwitz-overlevende Beppie Ottenbros-Bosboom, journalist Jacques d’Ancona en commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar. Het voorlezen van de namen is tot dinsdagmiddag via een NOS-stream vanaf Kamp Westerbork te volgen via de site van RTV Drenthe. Klik hier om het voorlezen van de namen live te volgen.

Van Anny Aa tot Heinrich Zysmanowicz

Van Anny Aa tot Heinrich Zysmanowicz, van 22 t/m 27 januari, het voorlezen van de 102.000 namen in Kamp Westerbork is live te volgen via rtvdrenthe.nl, in samenwerking met de NOS.

102.000 Namen Lezen

Op 27 januari 2015 is het zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht. Van hen kwamen er 102.000 uit Nederland. Evenals de uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma kwamen ze naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresi├źnstadt, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een gezicht.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft opnieuw het initiatief genomen tot De 102.000 Namen Lezen. Van 22 tot en met 27 januari 2015 worden de namen voorgelezen van hen die geen eigen graf hebben.

Zes dagen en vijf nachten

Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd, van hen die in Nederland werden geboren, maar ook van de Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer.

Livestream

Belangstellenden kunnen dit bijzondere project bijwonen. Op het kampterrein zijn speciale voorzieningen getroffen. Vanaf donderdagavond kunt u via een livestream dag en nacht volgen wat er tijdens het lezen van de 102.000 namen op het kampterrein gebeurt. De livestream start op 22 januari om 19 uur op deze pagina.

(Bron: RTV Drenthe)Back To Top