EEM Groepenkasten

Locomotievenparade 25 en 26 augustus bij Smalspoor Museum Erica

Smalspoor Museum Erica Locomotievenparade 2018Erica – Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica heeft een collectie van wel 100 locomotieven op verschillende spoorbreedtes. Het museum heeft treinen voor de spoorbreedtes van 600, 700 en 900 mm. Een groot deel daarvan is geschikt om te rijden. Dit jaar is er een parade van de locomotieven met een spoorwijdte van 900 mm. Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. Een mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw.

Opening

Op zaterdag 25 augustus zal de opening, op bijzonder wijze, worden verricht door de wethouder van cultuur in de gemeente Emmen Robert Kleine. Hierna worden de diverse treinen getoond aan het publiek. Bij het voorbij rijden langs het perron wordt informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief zoals: hoe oud is deze, waar werd hij voor gebruikt en wat is de functie hiervan in het museum. Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt.

De presentatie van de parade is op beide dagen in handen van Serge Vinkenvleugel, verslaggever bij RTV Drenthe.

Parades en Personentreinen

De parades zijn op 25 augustus om 11.30 uur en 14.45 uur. Op zondag 26 augustus zijn de parades om 13.00 uur en 15.15 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met dit unieke museum en het bijzondere veengebied met haar flora en fauna. De trein rijdt onder meer door een natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beide rijksmonumenten. De laatste personentrein vertrekt steeds een uur vóór de parade. Tussen de parades door kunt u ook langs de locomotieven lopen en technische informatie over de locomotief krijgen van de vrijwilligers.

Smalspoor Museum Erica Locomotievenparade 2018

Trek de Parade

Een bijzonder activiteit wat deze dagen zal plaatsvinden is het zogeheten Trek de Parade waarbij (Touwtrek) verenigingen of bezoekers de gelegenheid krijgen om te laten zien hoe sterk men is door een of meerdere treinen voort te trekken.

Opgave is mogelijk via info@smalspoorcentrum.nl of telefonisch via (0591) 30 30 61.

Nederlandse Dwergautoclub

Ten slotte zijn wij blij te mogen melden dat op de zondag de Nederlandse Dwergautoclub met zo’n 160 auto’s het museum komt bezoeken. Heel dit weekend gelden voor deze bijzondere activiteit de normale toegangsprijzen.

Industrieel Smalspoor Museum

Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica
Telefoon: 0591 30 30 61
Website: www.smalspoorcentrum.nl
Facebook: www.facebook.com/smalspoorcentrum

Tripadvisor NL 600x300
from to
Uitgaan


Back To Top