EEM Groepenkasten

Lost Wings, plekken om bij stil te staan

lancaster mk II vliegtuig WOII Lost WingsRegio – Op zaterdag 29 april wordt het eerste informatiebord geplaatst op een plek waar in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig is neergestort. Dat gebeurt bij de boerderij van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk in Zwartemeer.

Op 22 maart 1944 stortte daar aan de Kamerlingswijk een Engelse bommenwerper neer. Het toestel werd neergehaald door de Duitsers. Vijf van de 7 bemanningsleden lieten daarbij het leven.

Lees ook: Onthulling 1e herinneringsbord Project Lost Wings op zaterdag 29 april

Lees ook: Rabobank waardeert Project Lost Wings met cheque twv € 1250

Lost Wings

Het project om informatieborden te plaatsen op plekken binnen de gemeente Emmen waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort heet Lost Wings. Het doel van dit project is, naast het plaatsen van deze informatieborden, onder meer om jongeren bewust te maken van de gebeurtenissen in de oorlogsjaren.

19 Informatieborden

Lost Wings is een samenwerking van SLO Drenthe (Studiegroep Luchtoorlog Drenthe) en de stichting Cultuur Historisch Zwartemeer. Er komen 19 informatieborden in de gemeente Emmen, waarvan er 11 voor 4 mei dit jaar worden geplaatst. Deze borden worden geplaatst bij vliegtuigen uit alle landen, dus ook bij plekken waar Duitse vliegtuigen zijn neergestort.

Duitsers ook betrokken

Bij de onthulling van het eerste informatiebord worden de Duitsers ook betrokken. Op 29 april is Heiner Reinert van de Heimatverein Twist één van de sprekers. Ook wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) en voorzitter van de Dorpsraad Zwartemeer Leo Hoogenberg zullen een gesproken bijdrage leveren.

In de Tweede Wereldoorlog zijn er in de hele provincie Drenthe zo’n 130 vliegtuigen neergestort.

(Bron: Dagblad van het Noorden)

project lost wings programma 29 april 2017 WOII

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top