EEM Groepenkasten

Maandag meer sneeuw, Code Rood is mogelijk

winter vorst sneeuw vriezenVandaag is het op veel plaatsen wit in Nederland. In het zuiden is de dooi al ingetreden, maar een nieuwe storing brengt maandag wederom sneeuw en dat kan wel eens voor grote problemen zorgen, omdat de meeste sneeuw in de middag en avond valt. Dat meldt Weerplaza.nl.

Code Rood

Toonaangevende weer modellen laten flink wat sneeuw zien voor in de loop van maandag. Op diverse plaatsen kan er rond de 10 cm of zelfs meer vallen. Dat zal grote gevolgen hebben voor de avondspits. Vertragingen, grote files en gevaarlijke situaties op de gladde wegen. Voor vandaag (zondag) was al Code Oranje afgegeven, Weerplaza sluit echter niet uit dat er morgen nog een schepje bovenop gedaan wordt en dat er Code Rood, weeralarm, wordt afgegeven. Dat wordt echter overigens pas maandag besloten.

De situatie op de wegen kan extreem lastig worden, omdat de meeste sneeuw pas in de middag en tijdens de avondspits valt. Weerplaza verwacht in grote delen van het land aanhoudende sneeuwval, mogelijk oplopend tot 15 cm verse sneeuw op een enkele plek. Het is nog onzeker waar de meeste sneeuw valt, maar de meteorologen gaan voorlopig uit van het gebied van Brabant via Utrecht en Gelderland naar Overijssel en Drenthe.

Hoe ziet de maandag eruit?

Maandag ochtend is het weerbeeld rustig. Het kan wel verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuw(resten). Zelfs dichte mist is mogelijk. In de loop van de ochtend gaat het vanuit het zuiden sneeuwen. Dat trekt dan door naar het noorden en strekt zich ’s middags als een langgerekte tong uit die globaal loopt van Groningen naar Zeeland.

In Limburg zal het ’s middags waarschijnlijk ook even regenen. De sneeuw blijft ook ’s avonds aanhouden en trekt geleidelijk oostwaarts. Vanuit het westen wordt het dan geleidelijk beter. Pas in de nacht naar dinsdag zal het helemaal droog worden. Dinsdag overdag is het dooi en zal de sneeuw geleidelijk verdwijnen.

Geen paniekzaaierij

Weerplaza laat weten dat bovenstaande weersverwachting op de laatste weerkaarten is gebaseerd en niet is bedoel als paniekzaaierij. Door de laatste cijfers te interpreteren en de weersituatie in ogenschouw te nemen is dit het beeld dat er nu uit komt rollen. Het is een bijzondere weersituatie die niet heel vaak voorkomt. Een weersituatie die voor miljoenen Nederlanders hinder kan gaan opleveren, maar op hetzelfde moment ook voor veel plezier zal zorgen. Hou de weersverwachtingen de komende 24 uur goed in de gaten. Ons advies voor nu: mijd het verkeer morgenmiddag en -avond als dat tot de mogelijkheden behoort. Calculeer anders (heel veel) extra reistijd in en bedenk na maandag verdwijnen de winterse perikelen snel.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

(Bron: Weerplaza.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top