EEM Groepenkasten

Maandelijks loeiende sirenes gaan verdwijnen!

sireneRegio – Met ingang van 1 januari 2020 loeien er geen sirenes meer op de eerste maandag van de maand. Die sirenes dienden tot dusver om te waarschuwen voor een dreigend gevaar of een ramp en worden nog steeds op de eerste maandag van de maand om om 12.00 uur getest.

Minister Ard van der Steur (van Veiligheid) heeft onlangs aan de Tweede Kamer laten weten dat er vanaf het jaar 2020 andere methoden ingezet worden om mensen voor een ramp te waarschuwen. Hierbij moet gedacht worden aan sociale media, een app van NL-Alert, de website crisis.nl of bijvoorbeeld via televisieuitzendingen. Volgens de minister is deze manier van werken veel efficiënter, omdat er sneller en meer informatie kan worden verspreid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil vanaf het jaar 2018 de burgers alleen nog via hun mobiele telefoon informeren bij calamiteiten. Over minder dan 3 jaar moeten de reeds eerder genoemde mogelijkheden het huidige luchtalarmsysteem helemaal gaan vervangen.

Hengelo

In 2012 deed burgemeester Sander Schelberg van Hengelo al een oproep voor het verdwijnen van de sirenes. Hij was toen al van mening dat de sirenes een omgekeerd effect hadden. De mensen gingen juist naar buiten om te kijken of er iets was of wat er aan de hand was in plaats van binnen te blijven om te schuilen.

Maandag 5 december

De overheid stuurt op maandag 5 december rond 12.00 uur via NL-Alert van de overheid een controlebericht uit in heel Nederland. Met NL-Alert kan de overheid mensen heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp bij hun in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Als je het controlebericht op 5 december ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat er geen actie ondernomen hoeft te worden. Tegelijkertijd worden dan ook nog de sirenes van het luchtalarm getest, dat signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top