EEM Groepenkasten

Mag je in de auto nog wel je mobiel aanraken?

mobiele telefoon smartphone auto navigatie pixabayRegio – Mag je in de auto überhaupt nog wel je mobiele telefoon aanraken? Dat wil het Openbaar Ministerie voor eens en altijd duidelijk hebben. Daarom stapt justitie naar het gerechtshof.

Agenten adviseren nu nog wel eens om een oortje of telefoonhouder te gebruiken tijdens het rijden, maar ook dat leidt eigenlijk van het verkeer af.

Hoger beroep

Om het voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen, gaat het OM in hoger beroep tegen een uitspraak die de kantonrechter onlangs in Leeuwarden deed. Een automobilist had een boete van 239 euro gekregen en heeft dat voor de rechter aangevochten. Hij had de boete gekregen omdat hij zijn telefoon, die in een telefoonhouder op het dashboard zat, had aangeraakt. Hij hield dus zijn telefoon niet vast.

De rechter vond echter dat ook het bedienen van je smartphone in een telefoonhouder al zorgt voor afleiding en dat daarom de boete terecht was.

Die uitspraak betekende winst voor het OM, maar toch stapt het naar het gerechtshof. De reden daarvoor is om te zien of het ook bij een hogere rechter standhoudt. Het OM wil duidelijkheid, omdat agenten nu nog wel eens tegen automobilisten zeggen dat ze een oortje moeten gebruiken als ze bellen of dat ze een telefoonstandaard moeten gebruiken. Dat betekent dus, dat automobilisten er ook nog wel eens mee wegkomen. Het gerechtshof moet dus nu bepalen wat er wel en wat er niet mag en wat er wordt verstaan onder het ‘vasthouden van je telefoon’. Dan kunnen ook de agenten duidelijke instructies meegegeven worden.

Groeiend probleem

Je telefoon aanraken tijdens het rijden is een groeiend probleem voor de verkeersveiligheid. Over het aantal doden en gewonden als gevolg van telefoongebruik achter het stuur zijn geen exacte cijfers bekend, dus blijft het bij schattingen. Rechtszaken monden vaak uit in een ordinair ‘welles-nietes’-gevecht. Onlangs stelde een rechter in Alkmaar een uitspraak uit over een dodelijke aanrijding op Texel. Volgens de rechter was er meer onderzoek nodig over het appgedrag van de verdachte tijdens het rijden. De verdachte had overduidelijk geappt achter het stuur, maar ze ontkent dat ze appte op het moment van de aanrijding.

Radio en airco

Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt wordt het aanraken van de telefoon tijdens het rijden, op wat voor manier dan ook, geheel verboden. Het bedienen van een autoradio mag volgens VVN wel gewoon, omdat dat een veel simpeler handeling is. Datzelfde geldt voor een airo, die je ook moet kunnen aan- of uitzetten tijdens het rijden. De afleiding van de telefoon is echter te groot. De aantrekkingskracht is enorm, je hand wordt er automatisch naartoe getrokken, vindt VVN. “Het risico dat je toch ook even je mail checkt als je alleen maar een muziekje aanzet via je telefoon is te groot.”, aldus een woordvoerster.

Overigens is elke handeling die afleidt van het verkeer, strafbaar met een boete. Al moet dan wel heel duidelijk de verkeersveiligheid in het geding zijn.

(Bron: dvhn.nl)Back To Top