EEM Groepenkasten

Massale kikkersterfte door ranavirus

kikker ranavirusRegio – Het ranavirus zorgt nog steeds voor massale sterfte onder kikkers, padden en salamanders in Drenthe. In Nederland was de eerste uitbraak in 2010 in het Dwingelderveld. Het Dutch Wildlife Health Center spreekt van een epidemie.

90 procent dood door ranavirus

Bioloog Edo van Uchelen uit Vledder heeft zes grote poelen waar vroeger honderden kikkers zaten. Daar zijn er nu nog een handjevol per poel van over. Volgens Van Uchelen zijn zo’n 90 procent van alle kikkers dood gegaan door het ranavirus.

Herstel duurt lang

Van Uchelen hoopt dat de kikkers die het virus overleven zich weer zullen voortplanten. In de jaren ’50 zijn 99 procent van alle konijnen gestorven door de konijnenziekte myxomatose. Dat is ook weer goed gekomen.

Volgens hem kan het echter wel zo’n 10 tot misschien wel 20 jaar duren voordat de kikkerpopulatie weer op het oude niveau is.

Bij 7 kikkersoorten, de bastaardkikker, de meerkikker, de poelkikker, de bruine kikker, de gewone pad, de knoflookpad en de kleine watersalamander, is het ranavirus aangetoond. In het zuiden van Nederland is het ranavirus ook aangetroffen.

(Bron: RTV Drenthe)Back To Top