EEM Groepenkasten

Meivakantie scholen wordt landelijk vastgesteld

vakantie, leeg strandLandelijk – De huidige chaos van de meivakantie wordt aangepakt. Het is voor veel gezinnen met schoolgaande kinderen in de verschillende regio’s een groot probleem. Een gezamenlijke vakantie voor een gezin zit er meestal niet in om dat de scholen die door de kinderen bezocht worden in verschillende regio’s staan.

Oplossing

Voor dit probleem heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs een oplossing gevonden. De chaos rondom de meivakantie kan eenvoudig opgelost worden door de scholen zelf gedeeltelijk de vakantie te laten inplannen. Zijn ministerie zal voortaan verplichte data opgeven voor twee weken meivakantie. Scholen mogen zelf blijven kiezen of ze hun meivakantie van één week verlengen tot twee weken als ze nog genoeg vrije dagen hebben om uit te delen. Sommige scholen kiezen bijvoorbeeld echter voor een langere carnavalsvakantie, waardoor ze extra dagen vrij geven in de winter. In de huidige situatie mogen scholen zelf een tweede week inplannen, maar omdat de ene school voor de laatste week van april kiest en de andere de 2e week van mei, leidt dat tot problemen voor werkende ouders met kinderen die naar verschillende scholen gaan.

Positief

Koepelorganisatie VO Raad, vertegenwoordiger van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, kan zich wel vinden in het voorstel. “Door de adviesdata voor de tweede week meivakantie hebben scholen nog de eigen keuzevrijheid.”

Kritisch

De PO-raad, de overkoepelende organisatie van basisscholen, reageert kritisch op de maatregel van Dekker. “Deze inmenging in het onderwijs is zeer ongewenst.”, zegt een woordvoerder. “Het onderwijs zit hier niet op te wachten. Steeds meer scholen bekijken met ouders hoe zij in het belang van de kinderen juist flexibeler onderwijs kunnen geven en flexibel met vakanties kunnen omgaan. Door de meivakantie zo goed als helemaal vast te leggen, gaan we niet vooruit, maar doen we weer een stap terug.”

Problemen

Dekker kondigde vorig jaar al aan dat hij onderzoek zou laten doen naar het vastleggen van de vakantie. De meivakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs bezorgde ouders met meerdere kinderen nogal eens problemen volgens de staatssecretaris. Het komt voor dat ouders met kinderen op verschillende scholen drie weken lang er een of meer van de kinderen thuis hebben en dus ook voor drie weken iets moeten regelen.

(Bron: AD.nl)Back To Top