EEM Groepenkasten

Meteorologische winter begint lokaal wit

ijsmist winter sneeuw vorst pixabayDe meteorologische winter begint vrijdag lokaal een beetje wit. Dat meldt weeronline.nl. In de nacht vriest het licht en vooral in de kustprovincies komen winterse buien voor met hagel en natte sneeuw. Dieper in het binnenland kan lokaal wat ‘droge’ sneeuw vallen!

Vrijdag wordt het niet warmer dan 1 tot 5 graden. De nacht naar zaterdag verloopt koud met lokaal -5 graden. Tot en met de nacht naar zondag moet rekening gehouden worden met regionale gladheid. Vanaf zondagmiddag wordt het een stuk zachter.

Met uitzondering van de kustgebieden vriest het in de nacht van donderdag op vrijdag licht met -1 tot -3 graden. In het binnenland kan mist ontstaan. Vooral in de kustprovincies komen winterse buien voor met hagel en natte sneeuw. Wie in het binnenland vrijdagochtend de gordijnen opent zou zomaar verrast kunnen worden door een laagje sneeuw.

Vrijdagmiddag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. In de kustgebieden is de zon het vaakst te zien, maar is ook kans op een winterse bui met hagel en natte sneeuw. Het is koud voor begin december met 1 à 2 graden in Zuid-Limburg, 4 in de Randstad en 5 in de Kop van Noord-Holland en op Texel. Normaal is het 6 of 7 graden in deze tijd van het jaar. Een frisse noordenwind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur rond of iets onder het vriespunt ligt.

Winter 2016 begon ook koud, 2015 juist bijzonder zacht

Vorig jaar ging de temperatuur tijdens de start van de meteorologische winter snel naar beneden. Vooral de nachten waren koud, in de ochtend voor pakjesavond daalde de temperatuur in Leeuwarden naar -8,8 graden. In 2015 begon de meteorologische winter juist uitzonderlijk zacht met op 1 december 13,5 graden in het Zeeuwse Westdorpe.

Het absolute kouderecord voor 1 december staat op naam van het Drentse Eelde met -14,0 graden in 1973. Ook 2010 was ijzig koud met een maximumtemperatuur van -5,7 graden op weerstation Twenthe, nabij Enschede. In 2003 was het lenteachtig; op vliegveld Maastricht werd maar liefst 16,3 graden gemeten!

Lokaal matige vorst tijdens nacht naar zaterdag

De nacht naar zaterdag verloopt koud. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en dat maakt de temperatuurverwachting nog wat onzeker. In de kustprovincies is kans op een winterse bui die lokaal gladheid veroorzaakt en elders is het droog. In bewolkte gebieden en aan zee ligt de temperatuur rond het vriespunt. Waar het lange tijd helder is kan het kwik zakken naar -3 of -4 graden. Het is niet uitgesloten dat de temperatuur ergens daalt tot iets onder -5 graden. Dan spreken we van matige vorst. Dit komt gemiddeld in december één keer voor in het zuidwesten en vijf keer in het noordoosten.

Zaterdag overdag is het op veel plaatsen grijs en koud. In de vroege ochtend moet het verkeer ook rekening houden met mist, deze verdwijnt in de tweede helft van de ochtend. In het zuiden is de kans op wat zon het grootst. In de kustprovincies is nog steeds een winterse bui met hagel of natte sneeuw mogelijk. Bij weinig wind wordt het hooguit 1 graad in de Limburgse heuvels, 2 in het oosten en 4-6 graden in het westen van het land.

Mogelijk sneeuw voor het zuidoosten

In de avond en nacht naar zondag trekt een neerslaggebied vanuit het noordwesten ons land binnen. Aan de voorzijde kan het in de koude lucht nog afkoelen tot rond of enkele graden onder het vriespunt. Het gaat regenen, maar sommige weermodellen laten de neerslag in het zuidoosten beginnen als smeltende sneeuw. Mogelijk wordt het zondagochtend in de Limburgse heuvels wit.

Zachte pakjesavond

De eventuele sneeuw zal snel verdwijnen, want het kwik stijgt snel boven nul en de neerslag gaat over in regen. Zondagmiddag verloopt regenachtig en waterkoud met maxima van 4 graden in Zuid-Limburg tot 8 aan zee. Daarna, ook tijdens pakjesavond, is het licht wisselvallig en zacht met maxima rond 8 graden. De vorst in de nachten verdwijnt.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top